Bagaimana Memulakan Perniagaan Perkhidmatan Janitorial

Perniagaan perkhidmatan kebersihan adalah kerja keras, tetapi jika anda bersedia meluangkan masa dan usaha, perniagaan ini boleh menjadi perniagaan kecil yang menguntungkan. Sebelum membuka kedai, anda perlu mempertimbangkan di mana anda akan menyimpan peralatan, bagaimana mencari pekerja yang berkelayakan dan bagaimana menarik pelanggan pertama anda.

1

Cari lokasi. Simpan peralatan dan sediakan pejabat di rumah jika boleh untuk menjaga perbelanjaan sehingga anda berjaya. Periksa undang-undang pengezonan tempatan anda untuk memastikan perniagaan rumah dibenarkan di kawasan kejiranan anda. Sewa ruang pejabat jika anda tidak dapat memulakannya di rumah, tetapi untuk mengurangkan kos pilih lokasi dengan cukup ruang untuk menampung peralatan pembersihan anda.

2

Kumpulkan bekalan anda. Kunjungi pembekal peralatan pembersih di kawasan anda dan dapatkan sebut harga berapa kos untuk membeli atau menyewa setiap peralatan yang anda perlukan. Perlu diingat bahawa anda memerlukan bekalan pembersih yang berbeza bergantung pada pasaran sasaran anda. Contohnya, anda memerlukan peralatan yang berbeza untuk membersihkan kilang besar berbanding bangunan pejabat. Hanya beli peralatan yang sering anda gunakan untuk kebanyakan pekerjaan, seperti penyapu, tangga, berus, vakum dan pembersih lantai. Sewa peralatan yang kurang diperlukan atau khusus sehingga perniagaan anda mula berkembang. Beli bekalan pembersih secara pukal dari pemborong tempatan atau dalam talian, tetapi bandingkan harga dan kualiti terlebih dahulu untuk memastikan anda mendapat yang terbaik untuk wang anda.

3

Menggaji pekerja yang berkelayakan. Bayar gaji yang kompetitif untuk menarik pekerja terbaik dan setia. Perolehan pekerja dalam industri perkhidmatan kebersihan adalah tinggi, jadi tawarkan faedah untuk menjaga pekerja. Pertimbangkan untuk bekerja dengan agensi kepegawaian berdasarkan pekerjaan demi pekerjaan jika projek dan ukuran anda akan berbeza-beza. Ini akan mengelakkan pekerja menjadi tidak berpuas hati semasa waktu lambat.

4

Pasarkan diri anda. Tentukan sama ada anda akan pakar dalam membersihkan jenis perniagaan tertentu, seperti restoran, atau menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan pembersihan. Perkhidmatan penyelidikan yang ditawarkan oleh syarikat kebersihan tempatan lain dan pertimbangkan bagaimana anda dapat membezakan perniagaan anda dari persaingan anda dengan menawarkan perkhidmatan khusus, harga yang lebih rendah atau faedah lain. Reka bahan pemasaran yang jelas menunjukkan perkhidmatan anda dan menyampaikan keunikan perniagaan anda. Hantarkan brosur, penyangkut pintu dan kad perniagaan ke perniagaan baru di kawasan anda dan juga perniagaan lain dalam pasaran sasaran anda. Perkenalkan diri anda kepada pengurus lokasi ini secara peribadi atau melalui telefon dan tanyakan apakah anda boleh menawar pekerjaan pembersihan yang akan datang.

5

Kemukakan cadangan kepada bakal pelanggan. Apabila bakal pelanggan menghubungi anda mengenai tawaran pekerjaan, tulislah cadangan profesional. Lawati pertubuhan atau hubungi kontraktor bangunan untuk mengetahui lokasi. Tentukan semua spesifikasi lokasi, termasuk ukuran, jenis karpet dan lantai, dan bahan lain yang digunakan di ruang tersebut. Teliti cara terbaik untuk membersihkan setiap aspek ruang, tentukan berapa banyak pekerja yang anda perlukan untuk pekerjaan itu dan berapa lama masa yang diperlukan. Berikan anggaran kepada pelanggan dan tekankan mengapa perniagaan anda akan melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada pesaing tempatan. Teliti kadar pesaing ketika mula-mula untuk memastikan anda tidak berlebihan.