Kepentingan Pemasaran dalam Menjual

Pemasaran memainkan peranan penting dalam menjual. Ini membantu pasukan penjualan mencari dan memenuhi syarat petunjuk dan mengekalkan hubungan dengan prospek sepanjang kitaran penjualan. Walaupun penjualan dan pemasaran berada di jabatan yang berlainan di kebanyakan organisasi, integrasi antara keduanya dapat membantu meningkatkan prestasi keseluruhan dari segi pendapatan dan keuntungan.

Penyelidikan

Penyelidikan pasaran mengenal pasti sektor pasaran yang paling penting untuk produk atau perkhidmatan syarikat anda. Ia juga dapat membantu mengetahui faktor-faktor yang dianggap paling penting oleh prospek ketika mereka memilih produk atau pembekal. Hasil penyelidikan dapat membantu pasukan penjualan anda mengenal pasti prospek yang berpotensi dan mengembangkan pesanan penjualan yang mencerminkan keperluan prospek.

Memimpin

Pasukan pemasaran menjalankan kempen yang dapat menghasilkan petunjuk untuk tenaga penjualan anda. Iklan, misalnya, merangkumi mekanisme tindak balas yang mendorong prospek dan pelanggan memberikan perincian sebagai balasan untuk tawaran, seperti laporan khas atau hadiah gratis. Pemasaran juga dapat menggunakan laman web anda untuk menghasilkan petunjuk dengan meminta pengunjung mendaftarkan perinciannya sebagai ganti akses ke kandungan bernilai lebih tinggi.

Memupuk plumbum

Pasukan penjualan boleh mendapat keuntungan dari proses pemasaran yang disebut memelihara timbal. Pasukan pemasaran menghantar rangkaian e-mel yang menawarkan kandungan bernilai tinggi kepada prospek anda untuk membina pemahaman dan kesedaran mereka mengenai syarikat dan produk anda. Kandungannya mungkin merangkumi kertas taklimat, salinan laporan seminar, kajian bebas dan bahan berwibawa yang lain. Pasukan penjualan anda tidak boleh menghubungi prospek selama fasa ini. E-mel tersebut harus merangkumi mekanisme untuk meminta maklumat produk terperinci atau lawatan penjualan. Apabila prospek membuat permintaan itu, pasukan penjualan anda dapat mengatur janji temu, yakin bahawa mereka akan berurusan dengan prospek yang berpengetahuan.

Pembentangan

Pemasaran dapat membantu pasukan penjualan anda membuat persembahan yang berkesan kepada pelanggan dan prospek. Panduan penjualan memberikan perwakilan maklumat terperinci mengenai prospek, faktor pembelian, maklumat produk, faedah produk dan teknik untuk mengatasi keberatan. Pemasaran juga dapat menyediakan persembahan berstruktur yang dapat disesuaikan dengan prospek individu, serta penerbitan produk dan korporat untuk ditinggalkan.

Kitaran

Ketika prospek bergerak lebih jauh sepanjang siklus penjualan, tim pemasaran Anda dapat mengembangkan komunikasi untuk menjaga minat dan kesadaran. Semasa prospek menilai produk, pemasaran dapat memberikan persembahan produk terperinci atau mengatur demonstrasi atau percubaan. Untuk membina keyakinan terhadap syarikat anda sebagai pembekal, pemasaran dapat memberikan kajian kes atau laporan oleh badan bebas seperti penganalisis penyelidikan.

Kesepaduan

Dengan bekerja sama dengan pemasaran, pasukan penjualan anda dapat membangun hubungan yang dapat dipercaya dengan prospek tanpa tekanan penjualan yang berlebihan. Komunikasi pemasaran mengekalkan hubungan sepanjang kitaran penjualan. Pasukan penjualan anda juga harus memberikan maklum balas mengenai respons pelanggan terhadap pasukan pemasaran sehingga pemasaran dapat melakukan penyesuaian yang diperlukan untuk program komunikasi.