Bagaimana Memulakan Perniagaan Misteri Pembunuhan

Peristiwa misteri pembunuhan telah menjadi bentuk hiburan interaktif yang popular untuk penggemar misteri. Membuat perniagaan misteri pembunuhan untuk menarik minat peminat jenis hiburan ini mungkin merupakan kaedah yang ideal bagi anda untuk memulakan karier yang menyeronokkan, terutamanya jika anda juga merupakan peminat misteri. Memulakan perniagaan misteri pembunuhan tidak perlu; anda boleh mula kecil dan membangun apabila perniagaan anda menjadi lebih berjaya. Sekiranya anda mempunyai khayalan kreatif dan bahkan akal untuk perniagaan, anda boleh memulakan perniagaan misteri pembunuhan yang boleh membawa kepada jalan kerjaya yang menguntungkan.

1

Pilih nama untuk perniagaan anda yang mengenal pasti tema misteri. Anda juga perlu mempunyai nama perniagaan untuk mendaftarkan perniagaan anda dengan negara tempat anda berada dan nombor ID cukai, yang diperlukan untuk perniagaan. Setelah memilih nama, anda boleh mencari laman web Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat untuk memastikan nama anda tidak melanggar tanda dagangan berdaftar.

2

Nombor ID cukai tidak hanya mendaftarkan perniagaan anda dengan pemerintah untuk tujuan cukai tetapi juga memungkinkan anda membeli barang yang akan anda jual kembali tanpa membayar pajak penjualan. Anda boleh mendaftar nombor kad pengenalan anda di laman web IRS.

3

Dapatkan skrip untuk produksi misteri anda. Sama ada anda menulis skrip sendiri atau mengupah penulis untuk membuat skrip untuk anda, anda perlu menuliskan karya misteri anda. Skrip misteri adalah nadi perniagaan anda. Bergantung pada berapa banyak acara yang ingin anda hoskan, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu skrip. Skrip anda tidak boleh lebih dari 20 atau 30 halaman untuk acara makan malam misteri biasa.

4

Pilih lokasi. Anda perlu mencari harta tanah komersial yang mempunyai ruang yang cukup untuk panggung kecil. Sekiranya anda berhasrat untuk membuat skrip penyertaan penonton, rumah yang sebenarnya mungkin merupakan idea yang lebih baik, kerana ia akan membolehkan tetamu anda bergerak dan menjalankan peranan mereka sesuai dengan skrip anda.

5

Rancang acara misteri anda supaya anda tahu terlebih dahulu sama ada anda akan mengadakan acara makan malam misteri. Banyak acara teater misteri bermula dengan makan malam. Makan malam boleh terdiri dari makanan gaya jari sederhana hingga menu yang elegan. Anda perlu menyewa tukang masak dan pelayan dan merancang untuk menyediakan dapur di lokasi anda sekiranya anda akan makan malam. Menyajikan makanan dan minuman beralkohol akan memerlukan lesen dan pemeriksaan tambahan sebelum anda membuka.

6

Mengupah pelakon. Walaupun skrip anda memerlukan penyertaan khalayak yang banyak, anda mahu pelakon memainkan peranan penting, seperti mangsa, penyiasat dan mungkin seorang atau dua saksi.