Kekuatan & Kelemahan Kerangka Kompetensi

Biasanya anda mencari pekerjaan atau memulakan perniagaan yang bergantung pada kemahiran yang mana anda mempunyai kecekapan tinggi. Perniagaan biasanya meletakkan orang dalam kedudukan yang memanfaatkan kekuatan pekerja untuk melaksanakan tugas jawatan tersebut. Menurut Empire State College, sambil bergantung pada kekuatan pekerja anda untuk memenuhi tugas masing-masing mempunyai kelebihan, kerangka kecekapan mungkin tidak sesuai di pasar yang terus berubah dan mentakrifkan semula dirinya.

Latihan

Kerangka kecekapan bergantung pada latihan dan pengalaman khusus untuk menentukan pelbagai peranan dalam syarikat. Seorang pengurus perakaunan menggunakan latar belakang kewangannya yang luas untuk menjaga kewangan syarikat dalam keadaan teratur dan secara mahir menentukan dan mengawasi peranan kakitangannya. Tetapi pengurus perakaunan mungkin tidak memiliki keterampilan orang yang diperlukan untuk melakukan latihan membina pasukan untuk memotivasi jabatannya untuk bekerja dengan lebih berkesan dengan kakitangan penjualan.

Mengandalkan latihan dan pengalaman khusus untuk mengisi jawatan di syarikat anda boleh menyebabkan perlunya kontraktor luar mengisi peranan pelengkap. Walaupun anda mungkin mempunyai kumpulan ahli sihir perakaunan yang sangat mahir, pada akhirnya anda mungkin membuat unit tidak berfungsi yang tidak dapat bekerja sama dengan jabatan lain.

Kepimpinan

Untuk terus berdaya saing, pemimpin perniagaan mesti mengembangkan banyak kemahiran yang sering bertentangan dengan kecekapan asas mereka. Sebagai contoh, jika anda sangat mahir dalam mengurangkan kos dan mengembangkan keuntungan syarikat, anda mungkin akan goyah apabila anda perlu mengeluarkan wang untuk membantu syarikat itu berkembang. Pemimpin yang berkesan pada abad ke-21 mesti tetap fleksibel dan sering menghindari idea tegas yang dipelajari di sekolah perniagaan.

Untuk mengekalkan keuntungan anda, anda harus dapat menguasai jenama kepemimpinan pengikat tali dan pemikiran kreatif yang kadang-kadang kelihatan tidak sesuai dengan rancangan anda. Sebuah organisasi yang hanya bergantung pada kecekapan tegas para pemimpinnya mungkin tetap stabil dan boleh dipercayai tetapi sering kehilangan peluang untuk pertumbuhan dan keuntungan tambahan.

Kesinambungan

Walaupun anda mungkin dapat mengekalkan tahap prestasi tertentu dari pekerja yang disewa dengan ketat kerana kecekapan mereka dalam pelbagai kemahiran, anda mungkin akan kehilangan dalam jangka masa panjang apabila anda perlu membuat perubahan atau memindahkan pekerja yang berharga menjadi peranan baru yang lebih mencabar. Kakitangan terlatih memberikan kesinambungan di kawasan yang ditentukan sendiri tetapi mungkin menghadapi masalah ketika pekerja lain tidak muncul atau keluar tanpa diduga.

Latihan silang dapat membantu mengurangkan banyak masalah yang dibuat oleh kerangka kecekapan. Pada masa yang sama, langkah awal untuk menghilangkan sepenuhnya pergantungan anda pada struktur untuk menjalankan perniagaan anda bergantung pada prosedur hubungan sesama manusia. Pengambilan pekerja baru harus diperiksa untuk fleksibiliti serta kecekapan yang anda harapkan untuk tugas pekerjaan segera.

Pengukuran

Kelebihan utama berpegang pada kerangka kompetensi ialah anda dapat mengukur pertumbuhan dan prestasi kerja seseorang dengan mudah. Anda boleh menetapkan matlamat yang berkesan dan dapat dicapai apabila pekerjaan bergantung pada kemahiran pekerja seperti yang ditentukan oleh tajuk pekerjaan. Pada masa yang sama, kerangka kecekapan meninggalkan sedikit ruang untuk mendapat ganjaran di luar kerangka kecekapan. Inovasi dan kreativiti lebih rendah daripada komoditi terkenal. Pekerja tidak termotivasi untuk melampaui kemampuan mereka apabila tidak ada insentif yang ditawarkan. Untuk mendorong inovasi, anda dapat membuat sistem penilaian pekerjaan yang merangkumi ruang untuk pertumbuhan di luar parameter kompetensi yang ditetapkan.