Cara Memecat Seseorang Dengan Lembut

Memecat pekerja adalah bahagian penyeliaan dan pengurusan yang perlu tetapi tidak menyenangkan. Pendekatan lembut untuk memberhentikan pekerja melibatkan penyebaran maklumat dengan sebaik-baiknya dan profesional mungkin. Matlamat anda adalah untuk menyelesaikan pekerjaan tanpa menyerang harga diri pekerja atau menimbulkan rasa sakit yang tidak semestinya. Walaupun alasan pemecatan itu adalah tingkah laku buruk pekerja, masih ada alasan yang baik untuk menggunakan pendekatan yang lemah lembut.

Insentif untuk Pendekatan Lembut

Anda mungkin mahu menggunakan pendekatan yang lemah lembut kerana anda adalah orang yang baik, atau kerana pekerja tersebut adalah orang yang baik yang anda tidak mahu mencederakan. Jika tidak, ambil pendekatan yang lembut untuk mengelakkan mendorong pekerja ke arah kemarahan dan pengadilan. Kaedah dan nada yang digunakan semasa penamatan boleh menyebabkan tuntutan mahkamah terhadap syarikat anda. Elakkan tindakan mendadak dengan merancang kaedah penamatan anda. Perancangan memberi anda kawalan dan membolehkan anda mengekalkan pendekatan lembut anda.

Perkara Lokasi

Pilih lokasi untuk memberhentikan pekerja yang memberikan privasi. Anda memerlukan pintu yang rapat dan cukup ruang untuk menampung dua atau tiga orang dengan selesa di sekitar meja atau meja. Tetapan yang neutral, berbanding pejabat anda, membolehkan anda mempunyai lebih banyak kawalan. Anda boleh pergi apabila bahagian anda selesai dan segera menghantar wakil sumber manusia untuk menyelesaikan kertas kerja. Mengadakan perjumpaan di tempat yang berkecuali membolehkan anda menghalang pekerja itu kembali ke tempat kerjanya, jika perlu. Sekiranya boleh, pilih lokasi supaya pekerja dapat meninggalkan pejabat dengan sedikit perhatian.

Masa adalah Penting

Memecat pekerja pada hari Jumaat pada penutupan perniagaan bukanlah masa yang tepat. Pekerja tidak mempunyai waktu perniagaan yang tersisa untuk mengambil alih dan mula mengerjakan penyelesaian untuk kehilangan pekerjaan. Adakan mesyuarat penamatan pada awal hari untuk menyelesaikan tugas-tugas yang berkaitan dan kembali berniaga. Mengendalikan perjumpaan sebelum pekerja memulakan hari kerja untuk mengelakkan akses ke sistem kerja, atau pada waktu makan tengah hari untuk menghadkan penonton. Sekiranya pekerja anda bekerja dengan shift yang berbeza, pertimbangkan untuk menjadualkan perjumpaan pada awal shift atau pada waktu pejabat perniagaan dibuka.

Pilih Perkataan dengan berhati-hati

Mulakan mesyuarat dengan memberitahu pekerja bahawa dia diberhentikan. Jangan terlibat dalam perbincangan kecil sebelum menyebarkan berita. Gunakan bahasa yang jelas, seperti "kami telah memutuskan untuk menghentikan pekerjaan anda" dan bukannya "nampaknya Anda tidak cocok." Terangkan sebab penembakan menggunakan bahasa dan nada profesional untuk memberikan maklumat fakta. Sebagai contoh, beritahu pekerja bahawa dia "tidak memenuhi piawaian pengeluaran" daripada mengatakan "pekerjaan itu kelihatan terlalu banyak untuk anda." Arahkan untuk kebaikan tanpa terlalu banyak menunjukkan rasa simpati. Jangan bertindak balas terhadap kemarahan, elakkan daripada terlibat dalam perbincangan dan jelaskan bahawa keputusan itu, setelah banyak memikirkan, adalah muktamad. Pertimbangkan untuk menawarkan pekerja itu pilihan untuk mengundurkan diri daripada dipecat.

Kemudahan Peralihan

Terangkan apa yang berlaku selepas pemberhentian dan yakinkan pekerja yang dipecat bahawa kakitangan SDM sedia menerangkan dan membantu dengan isu faedah dan gaji akhir. Sekiranya mungkin, minta pembayaran terakhir pekerja. Terangkan bagaimana pekerja akan mengambil barang peribadinya dari kawasan kerjanya. Tamatkan pertemuan penamatan dengan jabat tangan dan beberapa kata baik. Sekiranya sesuai, jangan menentang faedah pengangguran pekerja yang dipecat. Ingatkan pegawai HR dan pengawas mengenai dasar syarikat untuk memberikan rujukan. Beritahu mereka bahawa anda tidak mahu menghalang orang itu mencari pekerjaan.