Kelayakan Broker Perniagaan

Sebagai broker perniagaan, tugas anda adalah menjual perniagaan. Anda mungkin mewakili penjual untuk mencari pembeli yang sesuai, atau anda mungkin bekerja untuk pelabur yang mencari peluang. Broker perniagaan biasanya adalah pemilik perniagaan kecil bebas yang menjalankan kedai satu orang. Anda juga boleh bekerja untuk syarikat broker perniagaan yang lebih besar. Walaupun anda tidak memerlukan ijazah atau lesen khusus untuk menetapkan diri anda sebagai broker perniagaan, pelbagai kelayakan dan pensijilan dapat membantu anda mendapatkan pelanggan dan memperluas perkhidmatan yang dapat anda tawarkan.

Pensijilan Broker

Walaupun pensijilan broker tidak diperlukan untuk berlatih di industri, mereka dapat meningkatkan peluang kerjaya anda. Persatuan Broker Perniagaan Antarabangsa, misalnya, menawarkan kursus latihan dalam semua aspek pekerjaan dan memberi anda sijil Pengantara Perniagaan yang diperakui setelah menyelesaikan kerja kursus. Anda boleh menambahkan bukti kelayakan pada kad surat dan kad nama anda, yang sering memberi jaminan kepada pelanggan bahawa anda mempunyai latihan. Dengan menyertai organisasi untuk mendaftar kelas, anda juga meningkatkan peluang rangkaian dan pendedahan kepada latihan, persidangan dan bengkel broker tambahan.

Lesen Harta Tanah

Lesen harta tanah tidak diperlukan di semua negeri untuk bertindak sebagai broker perniagaan yang menjual aset tidak ketara dan ketara perniagaan, tidak termasuk tanah atau bangunan. Sebelum memulakan perniagaan, anda perlu menghubungi komisen harta tanah negeri anda untuk mengetahui garis panduan negeri anda. Pada masa yang sama, lesen harta tanah adalah aset bagi broker perniagaan kerana ia membolehkan anda menawarkan pakej perkhidmatan yang lengkap kepada pelanggan. Anda tidak perlu bekerjasama dengan Realtor ketika pelanggan anda perlu membeli atau menjual harta tanah dengan perniagaan. Selain itu, latihan yang anda terima untuk mendapatkan lesen harta tanah akan memberi manfaat kepada anda sepanjang anda mengembangkan perniagaan.

Ijazah Perniagaan

Sebelum anda memperoleh sebilangan besar kelayakan industri, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda dalam bidang perakaunan atau perniagaan. Selain itu, semakin banyak surat yang anda namakan, semakin banyak kredibiliti yang anda bawa ke meja rundingan. Semasa anda membuat tawaran kontrak, latar belakang pendidikan anda akan diperhatikan dan dipertimbangkan. Ijazah perniagaan sangat membantu, tetapi MBA atau PhD memberi anda lebih banyak pengaruh. Ijazah lanjutan semakin popular melalui institusi berasaskan Internet. Pendidikan tambahan boleh memberi anda maklumat penting sambil meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan kontrak yang menguntungkan di pasaran yang kompetitif.

Pensijilan Penganalisis Penilaian

Sebagai sebahagian daripada tanggungjawab broker anda, anda mesti menilai perniagaan anda sendiri atau mengupah orang lain untuk melakukannya. Seperti lesen harta tanah, anda tidak perlu mempunyai sijil penilaian untuk melakukan kerja, tetapi latihan yang terlibat akan meningkatkan nilai anda kepada pelanggan anda, dan pensijilan tambahan akan meningkatkan kredibiliti anda dalam komuniti perniagaan. Organisasi seperti Persatuan Nasional Penilai dan Penganalisis Bertauliah memberikan latihan dan memberi sijil kepada calon yang memiliki ijazah perniagaan. Kredensial yang harus anda pertimbangkan termasuk Pentaksir Perniagaan Bertauliah, Penganalisis Penilaian Bertauliah dan Penganalisis Penilaian Terakreditasi.