Keperluan untuk Memulakan Syarikat di Internet

Salah satu cara cepat untuk menjadikan idea perniagaan anda menjadi kenyataan adalah dengan memulakannya dalam talian, kerana menjalankan perniagaan dalam talian berbanding perniagaan tradisional adalah lebih murah. Sebagai contoh, daripada menyewa pejabat untuk memulakan perniagaan perundingan, anda boleh meminta dan melayan pelanggan dari jauh melalui Internet. Sebilangan besar syarat untuk memulakan perniagaan dalam talian mencerminkan proses penubuhan syarikat batu bata.

Pilih Lokasi Perniagaan — Nama Domain

Salah satu syarat pertama untuk memulakan syarikat di Internet adalah mendapatkan nama domain yang sesuai supaya pelanggan dapat mencari syarikat anda dalam talian. Nama domain adalah lokasi perniagaan maya, mirip dengan alamat bangunan komersial. Pilih penyedia hosting web yang akan menyediakan ruang penyimpanan untuk fail laman web perniagaan anda.

Terima Pembayaran — Perkhidmatan Akaun Pedagang Dalam Talian

Untuk menerima pembayaran dari pelanggan, daftar untuk perkhidmatan pembayaran dalam talian. Perkhidmatan pembayaran dalam talian yang popular termasuk PayPal dan Google Checkout. Dengan jenis perkhidmatan ini, anda boleh mendaftar secara percuma dan kemudian membayar yuran setiap transaksi. Pilihan lain adalah memohon akaun pedagang Internet anda sendiri, yang biasanya memerlukan biaya penyediaan dan caj bulanan ditambah dengan biaya per transaksi.

Sewa Bantuan — Pengaturcara Web atau Pereka

Untuk menerbitkan syarikat anda ke Internet, anda perlu menyewa pereka web dan pengaturcara; kadang-kadang anda dapat mencari seseorang yang melakukan kedua-duanya. Orang ini merancang destinasi perniagaan dalam talian anda dengan cara yang sama seperti anda merancang bahagian dalam kedai batu bata atau papan tanda untuk digantung di atas pintu masuk. Sejumlah penyedia hosting juga menawarkan alat dan templat pembuatan laman web jika anda ingin membuat laman web perniagaan anda sendiri.

Maklumkan kepada Pelanggan — Kandungan Web

Halaman web anda mesti mempunyai kandungan yang relevan dan bermaklumat, serupa dengan bahan pemasaran seperti brosur syarikat yang diedarkan oleh perniagaan yang tidak beroperasi secara eksklusif dalam talian. Kandungan ini juga menggantikan jurujual untuk menjual produk dan perkhidmatan anda.

Pasarkan Perniagaan Anda - Iklan Dalam Talian dan SEO

Seperti halnya kedai fizikal atau pejabat, bakal pelanggan tidak akan mengetahui mengenai syarikat Internet anda melainkan anda mengiklankan. Anda boleh melakukannya dengan iklan teks dalam talian, iklan sepanduk, pemasaran media sosial dan dengan membuat pengoptimuman mesin pencari (SEO) untuk laman web anda untuk membawa lalu lintas ke halaman anda. Beberapa perkhidmatan iklan dalam talian membolehkan anda menargetkan iklan anda kepada pelanggan tertentu.