Penyenaraian Tugas untuk Pengawal Syarikat Lori

Jumlah dan kesan keputusan kewangan yang diperlukan untuk menguruskan kewangan walaupun syarikat trak kecil membuat satu pelaburan lagi - kali ini dalam modal insan - keputusan yang bijak. Pengawal selia, lebih baik yang memiliki sijil perakaunan awam yang diperakui, mengawasi aktiviti perakaunan, penganggaran dan perancangan kewangan jangka panjang. Sekiranya anda tidak pasti sama ada menyewa pengawal selia adalah tepat untuk perniagaan anda, menyemak senarai tugas pengawal yang khusus untuk industri anda dapat membantu anda membuat keputusan.

Kawalan Perakaunan dan Kewangan

Sebagai ketua pegawai kewangan anda, pengawal selia bertanggungjawab untuk menguruskan jabatan perakaunan dan semua aktiviti hariannya. Ini merangkumi tugas-tugas seperti akaun belum terima, hutang akaun dan gaji. Pengawal selia anda juga memainkan peranan penting dalam menegakkan kawalan kewangan. Hampir tidak ada yang lebih penting daripada memproses gaji. Mengasingkan tugas, menegakkan pengesahan dan kawalan keizinan adalah penting dalam mendamaikan buku log pemandu, mengira perbelanjaan yang dapat diganti dan memproses gaji mengikut apa yang paling sering adalah struktur gaji yang kompleks. Contohnya, walaupun anda mungkin membayar pemandu tempatan dengan gaji, gaji pemandu jarak jauh biasanya merangkumi kadar gaji yang berbeza untuk jarak tempuh, waktu henti dan pemuatan treler.

Pengurusan Risiko Kewangan

Daya saing industri lori menjadikan pengurusan risiko kewangan menjadi kunci untuk keuntungan jangka panjang. Pengawal selia mempunyai kemahiran yang diperlukan oleh perniagaan anda untuk menganalisis pilihan dan menangani risiko kewangan. Sebagai contoh, analisis kos-manfaat dapat menentukan sama ada atau bila yang terbaik untuk menyewa atau membeli trak, treler dan peralatan lain, atau sama ada menjalankan jabatan penyelenggaraan dalaman atau penyenggaraan trak dan treler luar. Keputusan berdasarkan risiko lain melibatkan merundingkan perjanjian perkongsian dengan pembekal bahan bakar dan memastikan perniagaan anda mempunyai jenis dan jumlah insurans yang tepat.

Menganalisis dan Mengurus Kos

Melibatkan pengawal selia anda dalam mengembangkan amalan terbaik logistik adalah langkah ke arah kawalan kos yang berkesan. Membuat dan menganalisis senario "bagaimana-jika" dapat membantu anda membuat keputusan yang menjimatkan semasa membuat praktik terbaik memuat dan memunggah dan membuat laluan pemanduan. Pengawal anda juga boleh bekerjasama dengan pekerja perkhidmatan pelanggan, baik untuk membantu mereka memahami kesan kewangan memunggah penahanan di destinasi dan bekerja dengan pelanggan dan pusat pengedaran untuk memastikan pemandu dibongkar mengikut waktu janji temu mereka.

Pematuhan Peraturan

Pengawal selia menangani banyak peraturan Perkhidmatan Hasil Persekutuan, negeri dan Dalaman yang khusus untuk industri trak komersial. Selain syarat kepatuhan Departemen Perhubungan AS dan jabatan pengangkutan negara, ada juga peraturan pajak, perlesenan dan izin yang harus dipatuhi oleh perniagaan anda. Kegagalan untuk mematuhi salah satu peraturan ini dapat mengakibatkan denda dan denda yang berpotensi untuk merosakkan perniagaan anda. Sebagai contoh, gagal memfailkan Borang IRS 2290, Penggunaan Kenderaan Lebuhraya Berat, bukan hanya boleh dikenakan denda dan denda di peringkat persekutuan dan negeri, tetapi di banyak negeri boleh mengakibatkan penangguhan pendaftaran kenderaan dan pendedahan awam mengenai status ketidakpatuhan .