Tanggungjawab Peribadi dalam Perniagaan

Menjalankan perniagaan kecil sepertinya usaha sendirian, tetapi anda hanyalah sesuatu yang terpencil. Sebenarnya, anda mesti mengambil tanggungjawab peribadi untuk cara anda menangani pelbagai tugas dan tugas yang mempengaruhi orang lain. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin tidak mempunyai orang di atas anda untuk menjawabnya, tetapi kebebasan itu disertakan dengan kewajiban.

Kesalahan

Menganggap kesilapan nampaknya sukar, tetapi setelah anda melakukan kesalahan, orang akan menasihati anda. Di samping itu, mengakui tanggungjawab untuk membuat kekacauan segera menjadikan anda berada dalam kedudukan untuk mencari jalan untuk membersihkannya. Dengan cara ini, anda bertanggungjawab untuk mewujudkan masalah tersebut, tetapi anda juga bertanggungjawab untuk mencari jalan keluarnya. Ini dapat membuat anda mengikuti pembelajaran seumur hidup tentang bagaimana menjadi pemimpin yang berkesan kerana anda meningkatkan keyakinan bahawa anda dapat meningkatkan perniagaan anda walaupun anda melakukan kesilapan.

Pembangunan Kemahiran

Anda harus bertanggungjawab memperoleh kemahiran yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Ini boleh menjadi proses yang sangat peribadi jika tidak ada yang membuat anda bertanggungjawab. Sebagai contoh, jika anda menyedari bahawa anda tidak mahir memahami aliran tunai, anda harus membuat keputusan sendiri untuk sekolah mengenai subjek tersebut. Sebab untuk melakukan ini boleh menjadi pembangunan peribadi satu bahagian dan peningkatan perniagaan satu bahagian. Ringkasnya, anda mesti menjawab kepada diri sendiri mengenai kemahiran yang perlu anda kerjakan.

Perancangan

Sangat mudah untuk mengelakkan daripada mengambil tanggungjawab peribadi untuk merancang dan menyusun strategi dengan menyebut pertumbuhan perniagaan anda "organik." Pendekatan ini menunjukkan bahawa perniagaan berkembang sendiri. Apabila anda mengambil tanggungjawab peribadi, anda terlibat dalam proses mengantisipasi ancaman, mengurangkan risiko, dan memanfaatkan peluang. Keputusan yang sedar untuk memerintah perniagaan anda dan bukannya mengikutinya akan menjadikan anda orang perniagaan yang berkesan.

Kewangan

Tanggungjawab peribadi anda mengenai kewangan jauh melebihi perancangan kewangan. Ini merangkumi perakaunan yang jujur, harga yang mudah, pelaporan cukai yang tepat, dan perlindungan khusus terhadap aset perniagaan anda. Walaupun ada agensi pengawalseliaan yang mungkin melihat beberapa aspek kewangan ini, mereka bukan pengganti tanggungjawab peribadi yang anda tanggung sebagai pemilik perniagaan. Menangani kewajipan kewangan anda secara langsung sejak awal perniagaan anda meletakkan asas untuk menangani lebih banyak tanggungjawab semasa syarikat anda berkembang.