Cara Mengemukakan Tawaran Kerajaan untuk Kali Pertama

Memenangi kontrak kerajaan dapat meningkatkan reputasi perniagaan kecil anda, dan keuntungan yang dihasilkan tetap stabil. Perniagaan kecil mempunyai batasan kerana ukurannya, dan mereka mungkin kurang pengalaman ketika mengajukan tawaran pertama. Tetapi pemerintah tidak dapat menolak tawaran yang dinyatakan dengan jelas yang memenuhi semua syarat. Memenangi tawaran pertama semestinya boleh dilakukan untuk perniagaan kecil, asalkan mereka bersedia untuk proses dan menekankan pengalaman mereka.

1

Menurunkan jangkaan anda. Banyak kontrak kerajaan mewajibkan peratusan keuntungan maksimum 10 hingga 15 peratus. Dapatkan kontrak lain jika anda memerlukan lebih banyak pendapatan.

2

Daftarkan perniagaan kecil anda dengan Pusat Kontraktor Pusat kerajaan untuk melancarkan tawaran pertama anda. Kirim profil perniagaan ke pendaftaran yang menerangkan perkhidmatan anda dan menyenaraikan laman web syarikat.

3

Teliti proses pembidaan. Ketahui mengenai proses Pelawaan Pelawaan pemerintah, termasuk tarikh akhir tawaran dan jenis maklumat yang diperlukan untuk mengemukakan tawaran. Selalunya, perniagaan kecil tidak dapat membuang masa mengumpulkan maklumat yang sama berulang kali. Mendelegasikan tugas mengumpulkan maklumat tawaran kepada satu pasukan.

4

Jangan membuat kesalahan penawar kali pertama dengan menganggap bahawa menawarkan harga terendah adalah kunci untuk memenangi kontrak kerajaan. Tekankan pengalaman dan kecemerlangan syarikat anda dalam melaksanakan tugas yang sama. Yakinkan kerajaan bahawa perniagaan kecil anda berjaya walaupun besar.

5

Bincangkan bekerjasama dengan organisasi lain dan memecah kontrak. Gunakan rakan kongsi untuk mengisi jurang dalam perniagaan anda yang mungkin disebabkan oleh saiznya yang kecil dan relatif tidak berpengalaman. Perniagaan kecil sering memerlukan bantuan dengan tawaran pertama mereka.