Cara Melumpuhkan Cat sebagai Lalai

Apabila anda mengklik kanan fail gambar di Windows dan memilih pilihan edit, gambar akan terbuka di Paint secara lalai. Cat berguna untuk tugas-tugas mudah seperti memutar gambar, tetapi tidak mempunyai kemampuan penyuntingan lanjutan. Untuk menukar ke aplikasi penyuntingan gambar yang lebih canggih, anda mesti mengubah suai tetapan dalam pendaftaran Windows. Mengubah persatuan fail dalam applet Program Lalai Windows hanya mempengaruhi program mana yang anda gunakan untuk membuka gambar untuk dilihat dan tidak mempengaruhi aplikasi yang digunakan ketika anda memilih pilihan Edit.

1

Log masuk ke komputer anda menggunakan akaun pentadbir dan buka Windows Registry Editor. Di Windows 8, klik "Cari" pada bar Charms, ketik "regedit" di medan carian dan tekan "Enter." Di Windows 7 dan sebelumnya, klik butang Mula, ketik "regedit" di medan carian dan tekan "Enter."

2

Navigasi ke kekunci "HKEY_CLASSES_ROOT \ SystemFileAssociations \ image \ shell \ edit \ command" di sebelah kiri. Sekiranya anda berada di lokasi yang betul, lajur "Data" di panel kanan akan memaparkan: "% systemroot% \ system32 \ mspaint.exe" "% 1"

3

Klik kanan entri "(Default)" di panel kanan dan pilih "Ubah suai."

4

Ganti "% systemroot% \ system32 \ mspaint.exe" di medan "Nilai Data" dengan jalur penuh dan nama fail fail penyunting gambar pilihan anda yang boleh ditinggalkan. Sekiranya anda menukar penyunting gambar lalai anda ke GIMP 2.8, misalnya, teks di medan "Data Nilai" akan kelihatan seperti ini termasuk tanda petikan: "C: \ Program Files \ GIMP 2 \ bin \ gimp-2.8.exe ""% 1 "

5

Klik "OK" untuk menyimpan tetapan baru dan kemudian tutup Registry Editor. Perubahan itu berlaku serta merta.