Peraturan & Peranan untuk Pembentukan Pasukan

Pembentukan pasukan melibatkan pembinaan hubungan antara ahli pasukan. Latihan dirancang untuk meningkatkan produktiviti dengan membantu ahli pasukan berkomunikasi dengan lebih baik. Pembentukan pasukan juga dapat digunakan untuk menetapkan tujuan untuk satu pasukan dan memahami kekuatan setiap anggota pasukan untuk membantu mencapai tujuan tersebut. Memahami tujuan sesi pembinaan pasukan pada awalnya adalah mustahak untuk memastikan semua pekerja mendapat manfaat dan mengambil bahagian dalam proses pembinaan pasukan.

Menetapkan Peraturan

Sekiranya tidak semua ahli pasukan mengambil bahagian dalam proses pembentukan pasukan, itu mungkin tidak berkesan. Menetapkan peraturan pada awal proses memastikan semua ahli pasukan mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka. Garis panduan membimbing ahli pasukan mengenai cara berinteraksi untuk memastikan prosesnya berjaya. Sekiranya proses pembinaan pasukan akan berlaku dalam satu siri sesi, minta ahli pasukan menghadiri semua sesi. Minta agar semua ahli pasukan saling menghormati antara satu sama lain semasa sesi pembinaan pasukan dan tentukan apa artinya menunjukkan rasa hormat. Gariskan peranan dan tanggungjawab setiap ahli kumpulan untuk memastikan semua ahli berada di halaman proses yang sama.

Ketua pasukan

Pada awal proses pembentukan pasukan, pasukan harus menetapkan satu anggota untuk menjadi pemimpin. Orang ini berfungsi untuk menyerahkan tugas-tugas semasa proses pembinaan pasukan dan mempunyai hak terakhir dalam setiap keputusan yang mesti dibuat. Ini mesti dibuktikan bahawa kerana ini adalah proses pembinaan pasukan; tugas ketua pasukan tidak boleh mengambil perasaan diktator. Sebaliknya, ketua pasukan harus menguruskan kumpulan dengan berkesan dan mendorong anggotanya untuk bekerjasama sebagai satu pasukan.

Perakam

Perakam memainkan peranan sebagai pencatat atau stenografer semasa membina pasukan. Orang ini mendokumentasikan semua perbincangan dan menyimpan rekod bertulis yang lain. Pada bila-bila masa semasa sesi, perakam harus dapat menyegarkan semula ingatan kumpulan dengan apa yang telah dibincangkan dan dapat menyelesaikan sebarang perselisihan mengenai apa yang diperkatakan. Selepas sesi pembinaan pasukan, perakam harus menghantar minit sesi kepada semua ahli pasukan.

Penjaga Masa

Mesyuarat sering tidak berfungsi atau cenderung berlanjutan. Peranan penjaga masa adalah untuk menjaga tugas anggota pasukan dan memastikan mesyuarat berjalan mengikut jadual. Sebelum perjumpaan, penjaga masa bekerja dengan ketua pasukan untuk menyusun jadual untuk sesi atau perjumpaan pasukan. Jadual ini disampaikan kepada semua ahli pasukan pada awal sesi, dan penjaga masa membantu memastikan peralihan berjalan dengan lancar, rehat tidak berlangsung terlalu lama dan mesyuarat berakhir tepat pada waktunya.

Penggalak

Seorang pendorong membantu memastikan anggota pasukan tetap bertugas dan bermotivasi semasa sesi pembinaan pasukan. Penggalak boleh memotivasi ahli pasukan lain melalui frasa positif, memberi sorak atau memberitahu ahli pasukan lain bahawa mereka melakukan pekerjaan dengan baik. Apabila tugas menjadi tidak membebankan, penggerak mengingatkan ahli pasukan bahawa pasukan sedang berusaha mencapai tujuan dan memusatkan perhatian pada hasilnya.

Pengantara

Apabila berbilang personaliti bekerjasama, pertikaian cenderung timbul. Tugas orang tengah adalah untuk membantu ahli pasukan menyelesaikan perselisihan supaya mereka tidak mengganggu pasukan secara keseluruhan. Ini mungkin melibatkan pengasingan anggota pasukan secara individu dan mendengar setiap perselisihan atau memberikan suara objektif apabila keputusan tidak dapat dibuat di kalangan ahli pasukan.