Bagaimana Mengatur Hari dalam Penjualan

Tugas jurujual melibatkan lebih daripada sekadar memberi produk dan perkhidmatan kepada pelanggan. Kejayaannya bergantung pada kemampuannya untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli. Selalunya, bahagian penting dalam menutup penjualan adalah mempunyai rancangan yang mantap untuk setiap hari dan tetap teratur. Ini membantu memastikan bahawa jurujual memenuhi cita-citanya dan dapat mengesan perkara yang berfungsi dengan baik atau tidak sesuai dengan rancangannya. Mempunyai hari yang teratur malah dapat membantunya memaksimumkan penjualannya dan memperoleh lebih banyak wang.

1

Tetapkan matlamat khusus untuk setiap hari. Memulakan hari kerja anda dengan hanya idea untuk membuat penjualan dapat membuat anda kecewa. Dengan matlamat yang tidak spesifik, anda akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk terus berada di landasan yang betul, tidak ada yang dapat menilai kejayaan anda dan sedikit arah. Sebaliknya, tetapkan matlamat khusus, seperti 100 panggilan kepada pelanggan, lima penjualan atau 10 janji temu.

2

Buat jadual atau senarai aktiviti untuk dilakukan agar hari anda tetap berjalan. Sebagai contoh, anda boleh menjadualkan beberapa jam kenalan telefon dan e-mel untuk waktu pagi dan kemudian panggilan jualan secara langsung untuk waktu petang. Anda juga dapat menjadualkan waktu untuk berehat untuk mendapatkan kembali semangat dan menangani tugas-tugas penyimpanan rekod dan penyelidikan. Contohnya, anda mungkin ingin meluangkan sedikit masa untuk meneliti kenalan berpotensi di perniagaan yang anda ingin jual.

3

Gunakan senarai semak untuk mengetahui item mana yang telah anda lengkapkan sepanjang hari anda. Ini dapat membantu anda untuk terus termotivasi dan melihat sekiranya anda sudah mulai ketinggalan dan perlu mengikuti langkahnya. Sebagai contoh, jika anda telah menutup dua dari empat penjualan yang anda tetapkan matlamatnya, kejayaan sebahagian anda dapat mendorong anda untuk terus membuat panggilan dan mengelakkan gangguan.

4

Gunakan garis masa yang memperincikan kapan anda akan melakukan aktiviti terpenting anda, termasuk membuat panggilan penjualan, bertemu calon pelanggan dan membuat panggilan susulan kepada pihak yang berminat. Lakukan tugas-tugas ini apabila kemungkinan prospek anda ada. Contohnya, jika anda tahu bakal pelanggan perniagaan berada di mejanya sebelum tengah hari, hubungi dia kemudian. Seorang pemilik restoran, bagaimanapun, mungkin menghargai panggilan anda setelah dia berpeluang pulih dari tergesa-gesa makan siang. Simpan tugas pentadbiran, penyelidikan dan penyimpanan rekod untuk masa yang kurang penting untuk menjangkau pelanggan.

5

Sertakan masa untuk memenuhi syarat prospek anda. Untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya, pastikan orang yang ingin anda hubungi memerlukan produk atau perkhidmatan anda. Kemudian, pastikan bahawa orang yang ada dalam senarai kenalan anda mempunyai kuasa untuk membeli daripada anda bagi pihak syarikatnya. Sekiranya penyelidikan anda tidak mendedahkan nama pembuat keputusan, hubungi syarikat tersebut dan minta maklumat penerimaan tetamu ini.

6

Simpan rekod matlamat / prestasi yang menggambarkan prestasi anda setiap hari. Pada penghujung hari, catat hasil anda dan ketahui peratusan matlamat penjualan yang anda capai. Ini dapat membantu anda menetapkan matlamat baru untuk keesokan harinya dan menentukan bidang di mana anda memerlukan peningkatan. Sekiranya, misalnya, anda membuat 300 panggilan, membuat satu penjualan dan tidak membuat janji temu, nombor ini mungkin mendorong anda untuk bekerja pada pengenalan dan promosi penjualan anda.