Cara Menghilangkan Tikus di Kedai

Setiap musim gugur, tikus mencari tempat yang hangat untuk menghabiskan musim sejuk yang menawarkan tempat persembunyian dan bekalan makanan. Kedai makanan dan restoran merupakan sasaran semula jadi tikus ini, tetapi bahkan bangunan pejabat boleh dipenuhi. Tikus boleh merosakkan, mengunyah lubang pada kertas atau bekas kayu untuk mendapatkan makanan di dalamnya. Tikus betina dapat menghasilkan 12 atau lebih sampah per tahun, jadi penting untuk menghilangkan serangan tikus sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda.

1

Singkirkan sebab tikus memasuki kedai anda. Rumpai tinggi atau semak di dekat pintu belakang kelihatan seperti undangan untuk tikus, jadi tarik semua rumpai dan potong semak di dekat pintu masuk.

2

Periksa bukaan untuk melihat apakah tetikus dapat memasuki kedai anda. Tikus dapat menembusi bukaan kecil yang luar biasa, jadi tutuplah apa yang anda dapati. Tutup semua bukaan atau retakan dengan mesh penyaring logam atau potongan yang dipotong dari tin kopi.

3

Bersihkan sebarang sumber makanan untuk tikus setiap malam. Sapu dan sapu lantai secara berkala, sekurang-kurangnya setiap hari, untuk membuang potongan makanan, serpihan atau biji yang jatuh yang mungkin memberi makan tikus liar. Simpan keropok atau makanan ringan pekerja lain di dalam bekas plastik kedap udara. Letakkan makanan di bilik stor di rak dari tanah.

4

Letakkan perangkap melekit ke dinding di mana tikus cenderung berlari. Sekiranya anda menjumpai kotoran, ini adalah tempat yang baik untuk meletakkan perangkap. Letakkan beberapa perangkap di sekitar kedai. Sekiranya perangkap tidak berjaya selepas satu atau dua hari, pindahkan ke kedudukan lain.

5

Gunakan sarung tangan untuk mengambil perangkap yang terkena tikus. Tikus mungkin akan mati akibat serangan jantung, tetapi kutu akan mencari rumah baru ketika tikus mati, dan mungkin berpindah ke Anda. Buangkan tetikus dan perangkap ke dalam beg plastik sebelum membuangnya ke Dumpster.