Cara Mengira Sisihan Piawai Aliran Tunai di Excel

Semasa menyemak data aliran tunai untuk perniagaan kecil anda, mengetahui sisihan piawai dapat membantu anda menentukan apakah jumlahnya tidak mencukupi. Mengira sisihan piawai secara manual boleh memakan masa dan kompleks. Rumus STDEV Excel secara automatik dapat mengira sisihan piawai bagi sebarang set nombor, jadi anda tidak perlu menjalani matematik sendiri. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengkaji matematik di sebalik formula STDEV untuk mendapatkan pemahaman tentang apa itu.

Mengira Sisihan Piawai

1

Kumpulkan sejarah aliran tunai anda. Cara anda mengira aliran tunai bergantung pada perniagaan anda. Pada asasnya, pendapatan perniagaan untuk tempoh tersebut ditambah dengan kenaikan dalam akaun yang perlu dibayar. Kos perniagaan dan kenaikan dalam piutang dikurangkan dari jumlah ini. Nombor ini adalah aliran tunai bersih operasi anda untuk tempoh tersebut.

2

Lancarkan Microsoft Excel dan buka lembaran kerja baru. Letakkan sejarah aliran tunai anda ke dalam sel satu lajur di lembaran kerja. Oleh kerana sisihan piawai didasarkan pada rata-rata data, semakin banyak sejarah yang anda miliki, semakin tepat pengiraannya.

3

Pilih mana-mana sel di mana anda mahu sisihan piawai muncul. Ketik "= STDEV" (hilangkan tanda kutip di sini dan di seluruh) di sel dan kemudian seret butang tetikus ke atas sel yang mengandungi sejarah aliran tunai. Sebagai alternatif, taipkan formula penuh, termasuk julat sel yang mengandungi data. Sebagai contoh, jika julat data berada dalam sel A2 hingga A13, ketik "= STDEV (A2: A13)" untuk mengira sisihan piawai.

Memahami STDEV

1

Tambahkan semua aliran tunai yang anda masukkan ke dalam spreadsheet untuk mengira jumlahnya.

2

Bahagikan jumlah dengan bilangan catatan sejarah untuk mengira purata aliran tunai purata.

3

Kurangkan purata aliran tunai dari setiap aliran tunai yang dicatatkan untuk mengira perbezaannya. Dalam beberapa kes, ini akan menjadi nombor positif, sementara yang lain akan menjadi angka negatif. Tukar nombor negatif menjadi nombor positif.

4

Segerakan setiap perbezaan aliran tunai dengan mengalikannya sendiri. Tambahkan nombor kuasa dua ini bersama-sama, kemudian bahagikan jumlahnya dengan jumlah perbezaan yang anda ada. Ini mengira varians.

5

Hitung punca kuasa dua varian. Ini adalah sisihan piawai.