Francais Vs. Perjanjian Lesen

Perbezaan antara pelesenan dan pembelian francais adalah banyak dan penting. Untuk meringkaskannya, mungkin lebih baik untuk mengatakan bahawa perniagaan diwariskan sementara produk dan memorabilia untuk perniagaan itu dilesenkan. Sekiranya seseorang cuba menjual lesen untuk rangkaian restoran, berhati-hatilah dan pastikan anda mengesahkan kredibiliti orang itu dan kontraknya.

Apa itu Francais?

Francais adalah kontrak untuk menduplikasi perniagaan tertentu. Sebahagian kontrak menentukan bagaimana perniagaan dijalankan, produk yang akan dijual dan bahkan merangkumi keperluan pakaian seragam dan prosedur latihan. Idea francais adalah bahawa ia menghasilkan formula yang telah dicuba dan benar daripada memperkenalkan idea baru.

Pelesenan

Contoh pelesenan adalah apabila sebuah kedai menjual produk dengan logo sukan profesional pada mereka. Sebelum syarikat dapat menjual produk dengan logo tersebut, mereka mesti memberi lesen hak untuk menggunakannya. Secara amnya, pemberian lesen untuk menjual produk tersebut dibeli dari pemilik francais tetapi tidak termasuk hak untuk francais itu sendiri. Contohnya, banyak kedai berlesen untuk menjual memorabilia Disney, tetapi kedai tersebut hanya boleh dipanggil The Disney Store jika francais dibeli dari Disney Corporation.

Francais Korporat

Menurut Franchise Foundations, sebuah organisasi yang didedikasikan untuk perencanaan dan operasi francais yang berjaya, membeli francais termasuk mematuhi dua set peraturan. Kumpulan pertama, undang-undang pendedahan-pendedahan francais, menentukan dengan tepat bagaimana perniagaan itu akan dikendalikan agar sesuai dengan prosedur syarikat. Kumpulan kedua, undang-undang peluang bisnis, menjelaskan peraturan di mana perniagaan harus dijalankan dan menyediakan kerangka kerja untuk pengurusan bisnis di bawah francais. Penjual berkewajiban untuk menyediakan semua kertas kerja kepada pembeli sebelum penjualan, dan memberi masa yang cukup kepada pembeli untuk membiasakan diri dengan dokumen-dokumen semasa dokumen tersebut dibentangkan.

Memotong Sudut Lebih Kos

Penjualan francais haram sering disamarkan sebagai perjanjian pelesenan. Jenis kontrak ini tidak memberikan hak untuk menggunakan logo syarikat atau memberi pelanggan barang atau perkhidmatan yang hanya tersedia melalui francais yang diperoleh secara sah. Membeli perjanjian lesen mungkin kelihatan seperti kaedah yang lebih murah untuk membuka francais, tetapi hakikatnya kedai kopi seperti itu tidak sah dan akhirnya akan menghasilkan denda dan tindakan undang-undang lain yang melebihi kos pembelian francais. Perjanjian lesen tidak memberikan hak untuk menuntut perniagaan sebagai francais, dan juga tidak memberi hak kepada pemilik perniagaan untuk mendapat sokongan dari syarikat induk.