Sistem Bersepadu Personel & Gaji

Sebilangan besar syarikat hari ini sedang mengkaji cara untuk menjadi lebih cekap dan berkesan dalam apa yang mereka lakukan. Integrasi fungsi gaji dan personel ke dalam satu sistem yang lancar adalah salah satu cara untuk menjimatkan wang dan pada masa yang sama mempunyai maklumat pengurusan penting dengan beberapa langkah penting. Sistem bersepadu kakitangan dan gaji awalnya dikembangkan untuk menjimatkan kos pentadbiran, tetapi sekarang manfaat utamanya adalah maklumat yang mereka berikan untuk pengurusan untuk proses perancangan strategik dan perniagaan.

Sistem Gaji

Sistem gaji melihat pekerja pada satu ketika, terutamanya, berapa gaji pekerja atau gaji setiap hari hari ini. Sistem gaji mengira gaji bersih untuk tempoh gaji tertentu, cukai persekutuan, negeri dan tempatan, pemotongan untuk item seperti salinan rawatan kesihatan dan sumbangan kepada badan amal seperti United Way. Sistem gaji sering memotong cek secara automatik kepada pekerja atau membayarnya secara automatik ke dalam akaun bank mereka.

Sistem Personel

Sistem personel, di sisi lain, melihat pekerja secara berterusan, dari masa mereka diambil bekerja sehingga mereka bersara atau meninggalkan syarikat kerana alasan lain. Sistem personel menyimpan rekod tinjauan prestasi pekerja, kenaikan gaji, bagaimana kadar gaji mereka dibandingkan dengan pekerja lain yang serupa, dan sama ada mereka memanfaatkan program simpanan dan persaraan syarikat.

Manfaat Sistem Bersepadu

Kedua-dua kakitangan dan sistem gaji sering menggunakan data yang sama, sehingga menggabungkan kedua-duanya masuk akal dan memberikan beberapa faedah yang bermanfaat. Data pendua dihapuskan, kemas kini data dibuat hanya sekali dan kesalahan dalam kemasukan data dikurangkan. Syarikat yang mengadopsi sistem bersepadu dapat mengandalkan pengurangan kos pentadbiran dengan segera.

Maklumat Pengurusan

Ketika sistem bersepadu pertama kali dikembangkan, tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan kos pentadbiran. Tetapi, syarikat segera mengetahui bahawa mungkin faedah utama adalah akses mudah ke maklumat pengurusan utama yang dapat membantu memandu perniagaan, pemasaran dan perancangan strategik. Sebagai contoh, sebuah syarikat mungkin percaya kos kakitangan pembuatan mereka lebih tinggi daripada syarikat yang setanding. Akses ke sistem bersepadu dapat memperincikan kos agregat oleh jabatan, kemudian memungkinkan perbandingan dengan syarikat atau piawaian industri lain. Begitu juga, syarikat yang mempertimbangkan pengembangan ke pasar baru mungkin mengakses sistem untuk melihat apakah karyawan memiliki pelatihan dan pengalaman yang tepat untuk menangani pasar baru.

Apa yang perlu dicari dalam Sistem

Syarikat yang mempertimbangkan untuk membeli sistem bersepadu perlu berhati-hati dalam mempertimbangkan sistem mana yang hendak dibeli. Syarikat perlu mempertimbangkan apakah sistem mereka yang lain dapat diintegrasikan ke dalam sistem baru, apakah sistem perisian baru dapat diubahsuai untuk memenuhi keperluan mereka sendiri, dan jika pembekal perisian bersedia menghabiskan cukup waktu dalam latihan di tempat pekerja mengenai cara menggunakan sistem baru. Membuat senarai keperluan semasa dan masa depan dapat membantu memandu keputusan pembelian.