Contoh Amalan Pengendalian Tunai Buruk

Sesiapa sahaja yang terlibat dalam perniagaan mesti mengendalikan wang pada suatu ketika. Sebagai pemilik perniagaan kecil, adalah idea yang baik untuk memahami amalan pengendalian tunai yang baik dan buruk. Dengan cara ini, pekerja anda tidak akan membebankan wang anda secara tidak sengaja atau mungkin membuat anda buta apabila mereka fikir mereka boleh melepaskannya.

Tempoh masa

Prosedur pengendalian tunai yang buruk di banyak perniagaan sering melibatkan jumlah masa yang dimiliki oleh pemilik perniagaan atau pengurus untuk menyimpan wang tunai atau cek yang ditulis oleh pelanggan. Terdapat pelbagai sebab mengapa wang terlalu lama boleh menjadi masalah. Contohnya, perniagaan anda boleh dirompak jika seorang pencuri mengetahui bahawa anda menyimpan wang anda hanya dua kali seminggu dan bukannya setiap hari. Potensi wang yang hilang dalam jangka masa itu juga boleh menjadi alasan untuk membimbangkan. Membiarkan wang dalam laci dibawa dari satu peralihan ke yang berikutnya boleh menimbulkan masalah perakaunan. Walau bagaimanapun, menyimpan wang dan tidak menyimpannya segera setelah mendapatkannya mungkin akan memakan masa lebih banyak wang untuk jangka masa panjang.

Urus Niaga

Amalan pengendalian tunai yang buruk juga berlaku pada tahap transaksi individu. Semasa pekerja mengendalikan wang tunai, mereka tidak boleh mengendalikan banyak transaksi pada masa yang sama. Sentiasa menghendaki pekerja hanya menangani satu transaksi agar mereka tidak melakukan kesalahan. Mereka juga diharuskan membuat perubahan dengan cara yang benar, dengan mengambil wang pelanggan, mengakui jumlahnya dan mengira perubahan tersebut sebelum memasukkan wang pelanggan ke dalam laci.

Kawal

Prosedur pengendalian tunai yang buruk adalah hanya satu orang mengawal wang. Proses pengendalian wang tunai boleh menjadi proses yang rumit dengan beberapa langkah di sepanjang jalan. Memiliki satu orang yang bertanggungjawab atas semua langkah itu mungkin membingungkan, keterlaluan atau menyembunyikan. Sebaliknya, minta satu orang mengendalikan satu atau dua langkah sahaja. Ini menghilangkan potensi untuk salah mengurus wang dan menyediakan sistem cek dan baki, kerana wang tersebut perlu dipertanggungjawabkan kerana peralihan dari satu tangan ke tangan yang lain.

Dokumentasi

Tidak mendokumentasikan semua urus niaga kewangan dengan betul juga boleh menjadi bermasalah dan menyebabkan mimpi buruk perakaunan dalam jangka masa panjang jika anda tidak berhati-hati. Kajian berkala mengenai urus niaga kewangan termasuk kaset daftar dan prosedur pengeluaran tunai setiap hari dapat membantu memastikan wang dikawal dan direkodkan dengan betul. Tidak mendokumentasikan urus niaga anda adalah resipi pasti untuk kehilangan wang anda.