Teknik untuk Mengawal Kos di Syarikat Pembuatan

Produk panas anda pernah terbang, dan hasil penjualan anda menjadi iri dari persaingan. Kini keadaan menjadi tenang dan anda mencari kaedah untuk meningkatkan keuntungan. Mengurangkan kos pembuatan meletakkan lebih banyak dolar penjualan secara langsung di garis bawah anda, sementara penjualan baru menurunkan sebahagian daripada pendapatan. Kawalan kos melengkapkan penjualan dan menjadikan perniagaan pembuatan anda sihat.

Memahami Kos

Analisis prestasi syarikat anda, dan anda akan dapati bahawa kos perniagaan anda termasuk dalam tiga kategori: bahan dan tenaga kerja (juga disebut kos barang yang dijual), dan overhed. Setiap kategori ini mempunyai peluang tersendiri untuk mengawal kos, dan kesan perubahan dalam satu bidang mesti dipertimbangkan pada dua bidang yang lain. Mengurangkan tenaga penjualan anda dapat menjimatkan kos secara berlebihan, misalnya, walaupun jika hal itu dapat mengurangkan penjualan produk, maka tahap bahan dan tenaga kerja anda tidak seimbang.

Penjimatan Tenaga Kerja

Tenaga kerja langsung merupakan perbelanjaan terbesar dalam sektor pembuatan. Dalam beberapa hal, itu adalah perbelanjaan yang paling sukar untuk diubah, kerana akibat perubahan mempengaruhi orang, dan tindak balas mereka terhadap perubahan mungkin tidak dapat diramalkan. Analisis pengeluaran secara berkala untuk tugas yang berlebihan, dan sesuaikan tenaga kerja anda dengan sewajarnya, tetapi jangan sekali-kali melupakan perubahan motivasi yang mungkin berlaku secara kebetulan.

Penjimatan Pembelian

Bahan mentah menyediakan pelbagai cara untuk mengurangkan dan mengawal kos. Perhatikan pembekal anda dan cari sumber alternatif untuk stok berkualiti yang sama dengan harga yang lebih baik. Ikuti syarat kontrak tahunan dengan pembekal untuk membolehkan perubahan dalam keadaan pasaran, kecuali anda mempunyai tawaran yang sangat menarik selama beberapa tahun. Selidiki syarat pembayaran dengan pembekal anda untuk memadankan kadar perolehan inventori untuk mengurangkan keperluan modal kerja anda, mengurangkan kos wang yang mungkin anda pinjam.

Pengurusan inventori

Pertimbangkan masa bahan mentah duduk menunggu untuk digunakan. Ruang gudang dapat dibebaskan atau dihapuskan melalui amalan penghantaran tepat pada waktunya, di mana stok tiba dari pembekal dan bergerak terus ke lantai kilang. Analisis keadaan anda untuk perubahan serupa. Contohnya, jika anda mempunyai ruang pergudangan yang tidak dapat anda jual, cuba rundingkan perdagangan tepat pada masanya dengan pembekal. Dalam kes ini, anda membeli inventori pembekal ketika keluar dari rak anda, bukan ketika tiba di kilang anda. Kedua strategi ini mengurangkan masa modal operasi anda diikat dalam stok mentah.

Lepas Ini Dari Atas

Perbelanjaan overhed sering digambarkan sebagai "kos menjalankan perniagaan" dan mungkin dianggap statik. Walau bagaimanapun, satu dolar yang disimpan pada overhead terus ke garis bawah. Mengeluarkan sumber gaji atau fungsi pemasaran seperti surat terus. Kaji bil secara berkala untuk perkara seperti bekalan pejabat, telefon bimbit pejabat dan perkhidmatan pembersihan, dan bersikap agresif dalam mencari tawaran yang lebih baik.

Mengendalikan Program

Falsafah pembuatan ramping seperti Kaizen, 5-S dan program amalan terbaik lain merangkumi kawalan kos di semua bidang yang penting untuk operasi perniagaan perkilangan yang cekap. Teknik-teknik ini menangani budaya korporat dari bawah ke atas. Walaupun terdapat faedah pengendalian kos, secara formal menjalankan program jenis ini mempunyai kos sendiri, jadi timbanglah kebaikan dan keburukan dari apa yang ditawarkan oleh program kecil ini untuk perniagaan kecil anda.