Cara Berurusan dengan Pekerja Bipolar

Gangguan bipolar adalah penyakit mental yang menyebabkan mereka yang menderita mengalami kegembiraan dan produktiviti yang kuat dan tempoh kemurungan dan kehilangan tenaga. Di bawah Akta Orang Kurang Upaya Amerika, pekerja tidak diwajibkan untuk mendedahkan penyakit mental kepada majikan. Walaupun melindungi privasi pekerja adalah penting, tidak mengetahui sama ada pekerja mempunyai gangguan bipolar boleh menyukarkan pengurus dan pemilik perniagaan untuk menampung pekerja bipolar di tempat kerja.

1

Berjumpa dengan pekerja untuk membincangkan tempat kerja untuk gangguan bipolarnya hanya atas permintaannya. Biasanya, mereka yang mengalami gangguan bipolar dan penyakit mental yang lain tidak menginginkan "rawatan khas" di tempat kerja, tetapi mungkin memerlukan tempat penginapan tertentu seperti pejabat swasta untuk mengurangkan kebisingan atau kemampuan untuk melakukan telekomunikasi pada hari-hari tertentu. Di bawah Akta Orang Kurang Upaya Amerika, "tempat tinggal yang munasabah" mesti dibuat kepada pekerja dengan penyakit mental sekiranya diminta.

2

Pantau interaksi pekerja sekiranya terdapat ketegangan yang tidak diingini di tempat kerja. Mereka yang mengalami gangguan bipolar yang tidak mengambil ubat atau mencari terapi boleh menjadi terlalu melekat, agresif atau menarik diri dari rakan sekerja. Jadualkan pertemuan dengan pengurus dan penyelia sekiranya tingkah laku itu mengganggu. Tidak kira sama ada anda tahu pekerja menderita penyakit mental seperti gangguan bipolar, cari cara untuk mengatasi tingkah laku yang tidak sesuai. Cara untuk menangani tingkah laku yang tidak sesuai mungkin termasuk membuang pekerja dari projek yang penuh tekanan, kaunseling prestasi, amaran bertulis atau lisan atau membuat peraturan tingkah laku di tempat kerja untuk berinteraksi dengan rakan sekerja.

3

Rakam semua kejadian tingkah laku tidak wajar. Sekiranya pekerja itu terus menunjukkan tingkah laku buruk walaupun setelah dibuat tempat tinggal yang wajar dan setelah anda mengeluarkan amaran lisan dan bertulis, anda mungkin perlu mengehadkan tanggungjawab kerja pekerja atau mempertimbangkan untuk memberhentikannya.