Cara Menulis ke Sektor Boot USB

Beberapa virus dan perisian hasad boleh menjangkiti sektor boot pemacu kilat anda. Ini boleh berlaku tepat semasa anda memasang pemacu denyar ke sistem yang dijangkiti. Memasang pemacu denyar yang dijangkiti ke komputer pejabat boleh menyebabkan pelbagai masalah ke seluruh rangkaian pejabat. Sektor boot yang dijangkiti tidak hanya berfungsi sebagai tempat persembunyian virus tetapi juga dapat menghalang pemacu kilat anda boot dengan betul jika anda membuat pemacu USB bootable anda sendiri atau pemasang Windows 7 pada masa lalu. Gunakan aplikasi untuk menulis sektor boot yang bersih ke pemacu kilat anda supaya keupayaan boot berfungsi semula.

Menggunakan BOOTICE

1

Muat turun BOOTICE dari laman web Pendriveapps (lihat Sumber). Buka fail BOOTICE setelah selesai dan lancarkan aplikasi BOOTICE di dalamnya.

2

Klik butang "Proses MBR" untuk melihat pilihan yang tersedia untuk menulis sektor boot ke pemacu USB anda. Pilih pilihan "Windows NT 6.x MBR" jika pemacu kilat USB anda mengandungi pemasang Windows 7. Pilih pilihan "GRUB4DOS" jika pemacu anda mempunyai kandungan bootable yang lain.

3

Klik butang "Pasang / Konfigurasi" dan sahkan anda ingin menulis sektor boot ke pemacu anda. Hidupkan semula komputer anda agar pemacu kilat anda masih terpasang dan lihat apakah anda akhirnya dapat boot. Ulangi langkah sebelumnya dan cuba pilihan lain jika anda masih tidak dapat boot.

Menggunakan RMPrepUSB

1

Pasang dan jalankan RMPrepUSB selepas memuat turun. Pilih pemacu denyar yang memerlukan sektor but baru dari kotak senarai teratas.

2

Pilih pilihan pemuat but dari kotak "3 Pilihan Pemuat Boot". Ini akan menentukan jenis sektor boot yang ditulis ke pemacu kilat anda.

3

Pilih pilihan "FAT32" dari kumpulan "4 Filesystem and Overrides" jika pemacu kilat anda mempunyai kapasiti lebih daripada 2.000 MB. Jika tidak, pilih pilihan "FAT16".

4

Klik butang "6 Prepare Drive" untuk memformat pemacu kilat anda dan tulis sektor boot selepas itu.

Menggunakan Alat Pendaftaran Sektor Boot (bootsect.exe)

1

Masukkan DVD pemasangan Windows 7 ke dalam pemacu optik sistem anda. Pasangkan pemacu kilat yang akan mendapat sektor boot. Klik butang "Mula" dan kemudian klik "Komputer." Perhatikan huruf pemacu yang menunjukkan pemacu kilat anda. Klik dua kali pemacu yang mengandungi cakera pemasangan Windows 7 anda.

2

Tahan kekunci "Shift" pada papan kekunci anda dan klik kanan folder "Boot". Klik "Buka tetingkap arahan di sini" untuk memunculkan Prompt Perintah.

3

Ketik "bootsect / nt60 #:" (tanpa tanda petik) di mana "#" mewakili huruf pemacu pemacu kilat anda. Ini akan menulis sektor but yang diperlukan supaya anda dapat memasang Windows 7 dari pemacu denyar.