Kepentingan Eksperimen dalam Perniagaan

Pemilik perniagaan - bahkan mereka yang mempunyai pengalaman bertahun-tahun - menyedari bahawa banyak faktor di luar kawalan mereka mempengaruhi kadar pertumbuhan dan keuntungan syarikat. Pelanggan, pesaing dan arah ekonomi masing-masing dengan cara mereka sendiri tidak dapat diramalkan. Pemilik perniagaan juga menyedari bahawa mereka tidak mengetahui segalanya - belajar dan berkembang adalah sebahagian daripada proses keusahawanan. Kadang-kadang mereka memutuskan untuk mencuba sesuatu yang baru dan hanya melihat apa yang berlaku. Dengan kata lain, mereka bereksperimen.

Jenis Eksperimen

Percubaan boleh bermaksud mencuba strategi perniagaan dalam skala kecil. Syarikat itu mungkin menguji memasarkan produk baru kepada khalayak pengguna yang sempit, seperti yang ada di satu bandar. Mereka mungkin membuat dua jenis iklan televisyen dan menjalankannya secara terhad untuk melihat mana yang paling sesuai dengan pelanggan sasaran mereka. Syarikat teknologi sentiasa bereksperimen. Mereka menyebut proses ini sebagai penyelidikan dan pengembangan - mencoba menghasilkan inovasi yang dapat dikembangkan menjadi aplikasi komersial. Mereka mungkin dalam proses ini membuang lebih banyak idea daripada akhirnya dikembangkan, tetapi prosesnya bernilai masa dan wang kerana mereka yakin aplikasi yang menang akhirnya akan muncul.

Mengapa Percubaan

Pemilik perniagaan melakukan apa sahaja untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka. Syarikat memperkenalkan produk dan perkhidmatan baru yang mereka percaya adalah peningkatan daripada apa yang mereka tawarkan sebelumnya. Tetapi reaksi pengguna terhadap perkara baru, termasuk kempen pemasaran baru, boleh menjadi kejutan besar - terbalik atau negatif - kepada pemilik syarikat. Eksperimen dalam skala kecil memungkinkan mereka untuk memprediksi hasilnya pada skala yang lebih besar, hampir seperti contoh wilayah dalam pemilihan. Syarikat tidak mempunyai pengetahuan lengkap mengenai persekitaran perniagaan. Eksperimen membolehkan mereka memperoleh lebih banyak data dunia nyata mengenai persekitaran mereka. Contohnya mereka mungkin menguji tindak balas pesaing terhadap syarikat menaikkan harganya di kawasan tertentu.

Kebaikan

Percubaan membolehkan syarikat menjimatkan wang. Daripada terjun ke pasar baru dengan pengeluaran sumber daya yang besar, syarikat dapat membatasi pendedahan kewangannya sekiranya strategi tidak berjalan. Eksperimen membolehkan syarikat mengejar lebih dari satu peluang untuk mengetahui mana yang paling berpotensi. Sekali lagi, kerana pendedahan kewangan adalah terhad, ia membolehkan syarikat untuk mencuba strategi yang sama sekali berbeza daripada apa yang telah dilakukan sebelumnya dan mengetahui reaksi pelanggan sasaran mereka. Sebuah kedai pakaian yang melayani wanita, misalnya, mungkin bereksperimen dengan menyimpan beberapa barang anak sebagai hasil dari memerhatikan banyak pelanggan mereka berbelanja dengan anak-anak mereka.

Cabaran

Mentafsirkan hasil percubaan perniagaan boleh menjadi sukar. Seorang pemilik perniagaan mungkin tidak tahu kapan untuk menyatakan percubaan itu sebagai kegagalan dan menarik lagi perbelanjaan. Sebaliknya, sukar untuk memutuskan apakah hasilnya cukup positif untuk memberi lampu hijau kepada komitmen sumber daya seluruh perusahaan terhadap strategi baru. Mungkin ada pertanyaan tentang apakah pasar uji yang dipilih mewakili pasar secara keseluruhan. Walau apa pun, percubaan memberi pemilik lebih banyak maklumat daripada yang sebelumnya dia ada.