Cara Menghuraikan Fail CSV

Fail CSV berfungsi sebagai penghubung antara pelbagai jenis program komputer; walaupun satu program tidak dapat membaca fail program lain secara langsung, mereka mungkin membaca dan menulis fail CSV. Ini menjadikan fail CSV sangat berguna dalam perniagaan, kerana setiap syarikat, besar atau kecil, menangani masalah berkongsi data antara program yang berbeza. Program menyimpan fail CSV sebagai watak teks ringkas; koma memisahkan setiap elemen data, seperti nama, nombor telefon atau jumlah dolar, dari jirannya. Kerana format CSV yang mudah, anda dapat menguraikan fail ini dengan hampir semua bahasa pengaturcaraan.

1

Buka fail menggunakan jalur fail yang lengkap. Ini termasuk huruf pemacu dan nama semua direktori yang menuju ke lokasi fail. Kod Visual Basic berikut menggambarkan pembukaan fail:

Buka "C: \ datafiles \ sales.csv" Untuk Input Sebagai # 1

2

Baca rekod pertama dalam fail dan muatkan rekod ke pemboleh ubah yang sesuai. Pernyataan Input Visual Basic secara automatik mengesan koma yang memisahkan setiap medan dalam fail CSV. Kod yang berikut membaca data menjadi tiga pemboleh ubah:

Input # 1, Customer_Name, Customer_Address, Customer_Sales

Ia mengandaikan bahawa rekod CSV mempunyai tiga bidang.

3

Mulakan gelung yang berakhir ketika fail mencapai hujungnya. Sebagai contoh, dalam Visual Basic, anda menggunakan pernyataan "Do" untuk memulakan gelung seperti ini, kerana kod ini menunjukkan:

Lakukan Walaupun Tidak EOF (1)

4

Letakkan kod di dalam gelung yang memproses maklumat dalam rekod, seperti yang ditunjukkan oleh pengaturcaraan Visual Basic berikut:

Total_Customer_Count = Total_Customer_Count + 1 Total_Customer_Sales = Total_Customer_Sales + Customer_Sales Input # 1, Customer_Name, Customer_Address, Customer_Sales Loop

Perhatikan bahawa garis tepat sebelum pernyataan "Loop" membaca rekod seterusnya dalam fail. Apabila Visual Basic menemui pernyataan Loop, ia mengembalikan kawalan program ke pernyataan "Do" beberapa baris sebelumnya dan menguji keadaan akhir fail. Gelung berhenti apabila penyataan Input terakhir menemui akhir fail.

5

Tutup fail selepas gelung:

Tutup # 1