Sepuluh Peraturan Kepemimpinan yang Baik

Sifat kepemimpinan yang baik dapat membantu anda maju dalam profesion anda, dan juga dapat membantu anda mendapatkan hasil maksimal dari pekerja anda. Mengikuti peraturan kepemimpinan yang baik dapat membantu membina gaya pengurusan yang kuat. Anda akan dapat mewujudkan rasa hormat yang diperlukan untuk memastikan orang mengikuti arahan anda.

Masa & Wang

Pemimpin harus berusaha mengenal pasti dengan orang yang mereka pimpin. Tidak peduli seberapa menarik atau memberi inspirasi kepada anda, orang akhirnya akan melihat melalui wajah umum anda jika itu tidak berlaku di luar gambar. Sebilangan pemimpin dibayar lebih tinggi daripada pekerja mereka. Perbezaan ini boleh menyebabkan kekecewaan dan kebencian dalam organisasi. Banyak pemimpin yang baik menyesuaikan gaji mereka ke bawah untuk mewujudkan suasana keadilan, terutama dalam ekonomi yang buruk. Sekiranya ahli pasukan anda tidak mendapat kenaikan tahun ini kerana anggaran yang ketat, mungkin anda juga tidak seharusnya.

Masa adalah mata wang hebat lain di tempat kerja. Membazirkan masa seseorang adalah negatif, tetapi dalam beberapa kes pemimpin hanya mementingkan masa atasan mereka. Pertimbangkan masa dan beban kerja mereka yang anda pimpin juga agar mereka tidak dibiarkan bermain selepas bertemu dengan anda.

Kejujuran & Integriti

Kepercayaan mungkin merupakan bahagian terpenting dalam sebarang hubungan, termasuk hubungan antara pemimpin dan ahli pasukannya. Jujurlah dengan orang yang anda berjaya membina kepercayaan.

Integriti berjalan seiring dengan kejujuran dan merupakan sifat penting dalam pemimpin yang berkesan dan boleh dipercayai. Jangan sesat dari kepercayaan anda hanya untuk maju bersama syarikat anda. Dengan tetap berpegang teguh pada prinsip anda dalam situasi apa pun, pasukan anda tahu bahawa ia boleh bergantung kepada anda.

Fokus Perniagaan

Pemimpin yang baik mengetahui setiap aspek syarikat, apa yang dijualnya, dan bagaimana ia beroperasi. Pemimpin mesti dapat menjawab sebarang pertanyaan mengenai syarikat yang mereka kerjakan atau miliki. Tidak cukup untuk membuat syarikat menguntungkan. Anda juga mesti mengetahuinya dari dalam dan luar untuk mendapatkan rasa hormat dari pekerja dan pekerja dalam industri ini. Ikuti perkembangan terkini dan teknologi baru untuk memastikan tahap pengetahuan anda tidak menurun dari masa ke masa.

Tetap komited dengan pekerjaan dan syarikat anda untuk menanamkan perasaan yang sama pada orang lain. Sekiranya pemimpin mempersoalkan syarikat atau tugas yang ada, pasukan yang lain mungkin melakukan perkara yang sama.

Komunikasi

Perlakukan orang lain dalam syarikat sebagai rakan sebaya anda. Jangan sekali-kali bercakap atau bertindak buruk kepada orang lain. Hanya kerana anda mempunyai kekuatan tidak bermaksud anda harus memamerkannya. Orang suka pemimpin yang rendah hati. Mereka dengan lebih rela mengikuti seseorang yang mereka boleh berhubung dan seseorang yang telah memperlakukan mereka dengan hormat.

Bersikap ringkas dan lurus dengan pendapat dan arahan anda. Arahan yang tidak jelas atau tidak pasti tidak menimbulkan keyakinan dan dapat menghasilkan hasil yang dipersoalkan. Jelas dan yakin menang hari lebih kerap daripada tidak.

Ketelusan

Memiliki kesilapan dan menanggung tanggungjawab anda. Sekiranya anda tidak mengetahui sesuatu, mengakuinya, kemudian lakukan yang terbaik untuk menjadi berpengetahuan mengenai perkara itu. Pada masa berikutnya anda akan mendapat jawapannya. Jadikan perasaan anda dan alasan keputusan anda diketahui agar orang memahami proses syarikat dan lebih bersedia untuk mengikuti perjalanan.

Tonton, dengar dan maklumi karya dan pendapat orang lain. Apabila semua pekerja melihat bahawa suara mereka dihitung, mereka lebih cenderung untuk meluangkan pemikiran dan usaha dalam tugas harian mereka.