Apakah Perilaku Pejabat dalam Organisasi?

Pekerja yang bersikap positif, berorientasikan pasukan dan beretika membantu organisasi mereka untuk berjaya. Mereka mengurangkan kos, menyumbang kepada produktiviti yang lebih besar dan mewujudkan suasana positif dalam pasukan mereka. Tingkah laku negatif, sebaliknya, boleh memakan wang, masa dan sokongan pelanggan syarikat.

Sumber

Apabila anda terlibat dalam tingkah laku seperti membuang masa untuk memeriksa e-mel peribadi anda di pejabat, anda akan mengambil sebahagian sumber daya dan keupayaan pengeluaran syarikat. Walaupun tidak semestinya disengajakan, tingkah laku yang membuang wang, masa dan sumber dari usaha syarikat untuk menghasilkan tidak beretika dan harus dielakkan.

Kerja berpasukan

Ahli pasukan memikirkan kejayaan pasukan sebelum mereka memikirkan cara untuk meningkat daripada kumpulan yang lain. Semua orang mahu menonjolkan rakan sekerja dan penyelia mereka kerana melakukan pekerjaan dengan baik, tetapi memanipulasi orang lain dan berusaha untuk terus menonjol dari orang ramai adalah mengganggu dan menjengkelkan. Individu penting di pejabat. Namun, jadilah diri sendiri, lakukan pekerjaan dengan baik dan promosikan kerja orang lain dan kerja pasukan dan bukannya kemampuan anda sendiri.

Hormat

Tidak hormat mengambil sejumlah bentuk. Apabila anda meninggalkan tandas atau bilik rehat kotor, anda tidak menghormati rakan sekerja anda. Perkara yang sama berlaku semasa anda bercakap dengan tidak adil atau terlalu negatif kepada rakan sekerja, menghantar e-mel dengan bahasa kotor dan pernyataan tuduhan atau mengelakkan bercakap dengan seseorang kerana anda tidak menyukainya. Buli adalah satu lagi bentuk sikap tidak hormat pejabat. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda dianggap sebagai pembuli di tempat kerja jika anda terdedah kepada kelucuan dan keagresifan yang kuat dan terlalu bercita-cita tinggi. Hormat, sebaliknya, bermaksud memberi salam kepada rakan sekerja, menjaga kebersihan tempat kerja anda, mengganti bekalan yang sudah habis dan memberi tahu atasan anda mengenai potensi risiko yang menyertai projek apabila anda mengetahui tentangnya.

Sikap

Sikap baik secara keseluruhan membantu pejabat berfungsi dengan lebih lancar. Ini mewujudkan suasana harmoni di tempat kerja yang langsung dapat dilihat oleh pekerja baru atau pelanggan yang memasuki pejabat. Apabila anda memuji orang lain untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik, sebutkan pekerjaan yang baik dari seorang majikan kepada penyelia atau hanya tersenyum dan benar-benar mendengar jawapannya ketika anda bertanya kepada rakan sekerja bagaimana harinya, anda menyebarkan suasana positif. Ini membantu rakan sekerja anda menjadi lebih produktif dan merasa lebih baik mengenai diri mereka sendiri dan pekerjaan mereka.