Fakta Mengenai Peperiksaan CPA

Akauntan Awam yang diperakui, lebih dikenali sebagai CPA, adalah profesional berlesen dalam industri perakaunan. CPA mewakili individu yang paling berpendidikan dan berpengalaman dalam industri perakaunan kerana kemahiran teknikal dan kehebatan perniagaan mereka. Untuk mendapatkan lesen profesional, calon mesti lulus ujian yang menguji pengetahuan perniagaan dan perakaunan mereka. Lembaga perakaunan negeri bertanggungjawab untuk mengeluarkan maklumat kepada calon yang bersiap untuk mengambil peperiksaan CPA.

Fakta

Peperiksaan CPA adalah format ujian berasaskan komputer yang ditawarkan di pelbagai pusat peperiksaan di seluruh Amerika Syarikat. Peperiksaan ini mengandungi soalan dan maklumat yang dianggap penting oleh Institut Akauntan Awam Amerika dan Persatuan Perakaunan Negara. Pelbagai negeri mempunyai syarat yang berbeza untuk pengalaman pendidikan. Calon mesti memilih keadaan di mana mereka berada semasa menduduki peperiksaan. Bayaran juga berbeza dari satu negeri ke negeri.

ciri-ciri

Empat bahagian merangkumi ujian CPA: audit dan pengesahan, persekitaran dan konsep perniagaan, perakaunan kewangan dan pelaporan dan peraturan. Setiap bahagian terdiri daripada "testlet" yang merangkumi 24 hingga 30 soalan pilihan ganda; bahagian merangkumi tiga testlet dan dua simulasi. Peperiksaan ini kira-kira empat jam dan dibahagikan kepada empat hari yang berbeza untuk tempoh ujian. Setiap bahagian peperiksaan ditawarkan sepanjang tahun kalendar, kecuali bulan Mac, Jun dan September.

Pertimbangan

Sebilangan besar negeri memerlukan calon untuk mempunyai 150 jam semester pendidikan sebelum mendapatkan lesen CPA. Negeri boleh membenarkan calon memperoleh sebahagian daripada jam semester setelah peperiksaan selesai. Sebilangan besar calon memperoleh ijazah sarjana muda dan sarjana untuk memenuhi syarat pendidikan, tetapi ijazah perakaunan tidak diperlukan untuk peperiksaan.

Negeri juga mungkin menghendaki calon mempunyai pengalaman perakaunan satu atau dua tahun sebelum mereka dapat memperoleh lesen CPA. Sama seperti pendidikan, pengalaman ini mungkin diperoleh sebelum atau selepas mengikuti peperiksaan CPA.

Teori / Spekulasi

Peperiksaan CPA disemak secara berkala oleh AICPA dan NASBA untuk memastikan bahawa semua konsep peperiksaan mewakili situasi perniagaan dan perakaunan yang berkaitan. Sebagai contoh, peningkatan operasi perniagaan global menyebabkan pemeriksaan semula bahagian peperiksaan bermula sebelum tahun 2010.

Potensi

Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan dan Lembaga Piawaian Perakaunan Antarabangsa mula bekerja pada tahun 2002 untuk menyusun prinsip perakaunan AS domestik dan prinsip perakaunan antarabangsa. Penumpuan ini membawa kepada perubahan dalam peperiksaan CPA pada tahun 2011 untuk merangkumi ujian pada Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa.