Cara Membezakan Antara Jadual Permintaan & Keluk Permintaan

Keluk permintaan dan jadual permintaan adalah alat asas yang digunakan oleh ahli ekonomi untuk menggambarkan hubungan antara harga barang di pasar dan permintaan pengguna untuk item tersebut. Secara umum, kenaikan harga berkaitan dengan permintaan yang lebih rendah dan penurunan harga terkait dengan peningkatan permintaan. Sebaliknya, permintaan yang meningkat boleh menyebabkan kenaikan harga dan sebaliknya. Membezakan kurva permintaan dari jadual permintaan umumnya adalah perkara yang mudah.

1

Kaji maklumat yang anda diminta untuk mengenal pasti untuk menentukan sama ada ia dalam format grafik atau jadual. Keluk permintaan menyajikan data sebagai grafik, dan jadual permintaan menyenaraikan data dalam format jadual.

2

Cari ciri-ciri jadual permintaan jika anda mengkaji data dalam format jadual. Jadual permintaan merangkumi pasangan titik data yang mengenal pasti harga untuk item dan kuantiti penjualan yang diharapkan pada harga tersebut. Harga sering dilabel "P" dan kuantiti dilabel "Q", walaupun tajuk lain juga dapat digunakan.

3

Cari ciri keluk permintaan jika anda mengkaji data dalam format grafik. Keluk permintaan biasanya menunjukkan keluk lancar atau hubungan garis lurus antara harga, ditunjukkan pada paksi Y (paksi menegak) dan kuantiti pada paksi X (mendatar).

4

Periksa data anda untuk persembahan gabungan. Grafik mungkin merangkumi jadual data tertanam, dalam hal ini, item tersebut merupakan kurva permintaan dan jadwal permintaan.