Dasar Bayaran Balik Tuisyen Korporat

Banyak majikan memberikan latihan dalaman dan peluang pengembangan profesional di luar laman web melalui persidangan dan bengkel untuk pekerja yang berminat untuk mengasah kemahiran mereka atau bersiap sedia untuk menjadi pemimpin dalam syarikat. Pengembalian wang pengajian, yang biasanya disebut sebagai pembayaran balik tuisyen, program adalah faedah lain yang diberikan oleh banyak majikan kepada pekerja yang berminat untuk melanjutkan pelajaran mereka dan mendapatkan tauliah yang dapat mereka gunakan dalam pekerjaan mereka sekarang atau sepanjang karier mereka.

Gambaran keseluruhan

Dasar pembayaran balik tuisyen biasanya adalah untuk menuntut ijazah di kolej atau universiti. Pekerja membayar kos pengajian di muka, dan syarikat membayar semua atau sebahagian daripada kos pekerja. Bantuan pengajian merujuk kepada program faedah majikan di mana syarikat membuat pembayaran awal untuk kerja kursus pekerja. Dasar pembayaran balik pengajian berbeza - sebilangan majikan membayar buku dan yuran.

Penyertaan Majikan

Pada satu ketika, 99 peratus majikan besar memberikan bantuan pengajian, menurut Biro Penyelidikan Ekonomi Nasional. Walau bagaimanapun, peratusan syarikat yang secara konsisten menawarkan faedah ini bergantung pada keadaan ekonomi. Bantuan tuisyen mungkin merupakan potongan anggaran pertama apabila organisasi menyelaraskan anggarannya. Pada tahun 2009, peratusan majikan yang memberikan tunjangan pendidikan adalah sekitar 35 persen, tetapi pada tahun 2010 dan 2011, jumlah tersebut masing-masing naik dari 45 persen menjadi 51 persen, menurut data tinjauan Benefits USA 2011/2012.

Kerja Kursus yang Layak

Banyak dasar pembayaran balik pengajian korporat menyatakan bahawa pekerja tersebut mestilah pelajar yang menuntut ijazah dalam bidang yang berkaitan dengan pekerjaannya sekarang. Sebagai contoh, seorang akauntan kakitangan yang mendaftar dalam program MBA kemungkinan akan mendapat kelulusan untuk pembayaran balik berdasarkan polisi biasa. MBA cenderung meningkatkan peluangnya untuk kemajuan kerjaya, dan organisasi dengan akauntan kakitangan mendapat manfaat daripada sumbangan yang dapat dibuat oleh pekerja dengan MBA.

Sebaliknya, seorang akauntan yang mencari ijazah kejururawatan untuk mempersiapkan perubahan kerjaya, kemungkinan tidak layak mendapat penggantian di bawah kebanyakan dasar majikan. Juga, jika pekerja hanya mengambil kelas untuk pembangunan peribadi dan tidak berusaha mencapai tahap, kerja kursus itu mungkin tidak dilindungi melainkan ia adalah dasar pembayaran balik pengajian korporat yang sangat liberal. Pengecualian untuk ini termasuk akauntan yang mendaftar dalam kursus penyediaan BPA atau jururawat yang mendaftar dalam kursus untuk mempersiapkan diri untuk pemeriksaan pengkhususan klinikalnya.

Manfaat

Manfaat pekerja adalah sederhana - pekerja boleh memulakan kerja menuju ijazah, menyelesaikan ijazah atau meningkatkan pengetahuan dan kebolehpasarannya mengenai wang pekerja. Walau bagaimanapun, dasar pembayaran balik tuisyen memberi kelebihan kepada majikan. Syarikat ini mendapat faedah daripada pekerja yang lebih berpengetahuan dengan kemahiran dan kepakaran yang dapat digunakan, yang semuanya meningkatkan nilainya kepada organisasi. Di samping itu, syarikat mendapat faedah dari pengurangan cukai yang diperlukan untuk pembayaran balik sehingga had $ 5,250 yang diamanatkan oleh IRS. Manfaat ketara lain yang diperoleh oleh majikan adalah kadar simpanan pekerja yang lebih tinggi dan pengambilan pemohon yang berminat dalam pekerjaan jangka panjang.

Syarat

Polisi korporat mungkin mempunyai batasan atau jangkaan prestasi yang menentukan berapa banyak kos pengajian yang akan dibayar oleh majikan. Ini merupakan insentif tambahan bagi pekerja untuk berjaya. Sebagai contoh, penggantian penuh - sehingga had - mungkin dibayar untuk pelajar yang memperoleh purata "A", 80 peratus untuk purata gred "B" dan sebagainya. Ramai majikan tidak akan membayar balik pelajar yang memperoleh "D" atau gagal dalam kerja kursus mereka. Syarat-syarat lain mungkin termasuk perjanjian pekerja untuk kekal dengan syarikat untuk jangka masa yang ditetapkan, seperti satu atau dua tahun setelah menerima bantuan pengajian.

Implikasi Cukai

Majikan mendapat pelepasan cukai, sehingga $ 5,250 setiap tahun, untuk setiap pekerja yang memanfaatkan faedah pendidikan. Majikan yang menanggung perbelanjaan tambahan sehubungan dengan faedah pendidikan, mungkin dapat memotong perbelanjaan tersebut. Contohnya, jika majikan meluluskan program pendidikan yang memerlukan penginapan di kampus dan majikan membayar perjalanan pekerja, Kod Hasil Dalam Negeri 132 boleh membenarkan pemotongan perbelanjaan tersebut melebihi had $ 5,250. Sekiranya pekerja mempunyai perbelanjaan yang tidak dibayar untuk pendidikan yang berkaitan dengan pekerjaan, dia boleh memotongnya sebagai perbelanjaan perniagaan.