Apa Arti Kuasa Pembelian?

Kuasa beli adalah konsep yang sangat mudah dengan beberapa aplikasi dan varian. Ringkasnya, daya beli hanyalah frasa pendek untuk berapa banyak wang anda membeli anda. Dalam ekonomi dan perniagaan, ia boleh mempunyai beberapa aplikasi.

Cara Menggunakan Kuasa Pembelian

Dalam bentuknya yang paling sederhana, daya beli adalah ukuran berapa banyak individu atau organisasi dapat membeli melalui wang tunai atau kredit. Contohnya, jika seseorang mempunyai wang tunai $ 5,000 dan pra-persetujuan untuk pinjaman automatik $ 10,000, maka dia mempunyai daya beli $ 15,000 ketika dia pergi ke lot kereta.

Potongan harga

Apabila syarikat sangat besar, mempunyai banyak wang tunai dan cenderung melakukan pembelian besar dan berterusan, syarikat itu akan mendapat potongan daripada vendor dengan lebih mudah. Selalunya orang mengatakan bahawa kerana daya beli syarikat, ia dapat memperoleh tawaran yang lebih baik.

Sebagai contoh, sebuah organisasi dengan ukuran IBM dapat memperoleh kadar yang lebih baik untuk rancangan insurans kesihatan daripada perniagaan sepuluh orang kecil kerana mempunyai begitu banyak pekerja sehingga, walaupun dengan harga yang lebih rendah per pekerja, syarikat insurans dapat menghasilkan lebih banyak wang. Oleh itu, kerana IBM dapat dan akan membayar banyak insurans pekerja, kuasa beli adalah besar.

Nilai Wang Masa

Kadang kala orang menggunakan istilah daya beli dalam perbincangan mengenai wang apa yang dulu bernilai. Sebagai contoh, berapa daya beli $ 50 pada tahun 1959 yang bernilai pada tahun 2009? Menurut laman web perhitungan pantas.com, $ 50 pada tahun 1959 mempunyai daya beli yang sama seperti $ 368 pada tahun 2009.

Meratakan Mata Wang

Sebilangan orang menggunakan daya beli sebagai istilah untuk membandingkan nilai dalam mata wang yang berbeza melalui platform yang sama.

Sebagai contoh, dengan menggunakan kadar mata wang Julai 2010, jika pembeli seni Jepun mempunyai 43,881,512 ¥ untuk dibelanjakan dalam lelong, dan pembeli Perancis mempunyai € 384,961, mereka berdua mempunyai daya beli $ 500,000.

Tidak kira mata wang mana yang digunakan sebagai penyebut biasa, tetapi untuk menentukan daya beli, mata wang ganti perlu dibandingkan melalui mata wang yang sama.

Menilai Syarikat

Semasa melihat potensi syarikat untuk membuat pemerolehan, penganalisis mungkin membincangkan daya beli. Ini mungkin merangkumi penilaian terhadap pegangan tunai, kredit yang ada, aset dan juga potensi untuk mengumpulkan wang tunai melalui pelabur. Walaupun rumusan ini boleh menjadi sangat kompleks, makna frasa pada dasarnya sama; ini adalah penilaian berapa banyak syarikat mampu membeli.