Bahagian Pelan Kewangan

Pelan kewangan adalah dokumen penting untuk dibuat oleh pemilik perniagaan. Ini adalah peta jalan bagaimana perniagaan anda dapat menjana wang, membayar bil dan memperoleh keuntungan, dan rancangan kewangan yang lengkap membuka pintu kepada peluang pinjaman dari sumber awam dan swasta. Bahagian yang berbeza dari rancangan kewangan menangani masalah dari bagaimana anda menentukan harga barang atau perkhidmatan anda hingga berapa banyak yang perlu anda buat untuk terus berniaga.

Analisis pasaran

Sebelum memulakan perniagaan, anda mesti mempunyai idea tentang daya maju barang atau perkhidmatan yang anda sediakan. Adakah orang mahu mereka? Bagaimana pertandingan? Adakah pasar terlalu tepu dengan produk anda, atau apakah satu atau beberapa syarikat mempunyai pasaran yang anda targetkan? Adakah harga anda terlalu mahal? Anda juga perlu mengetahui asas pelanggan anda. Adakah produk atau perkhidmatan anda sesuai untuk lelaki atau wanita, penduduk yang lebih muda atau lebih tua, makmur, kelas menengah atau berpendapatan rendah? Analisis pasaran terdiri daripada meneliti jawapan untuk pertanyaan-pertanyaan ini untuk meningkatkan peluang anda menjalankan perniagaan yang berjaya. Anda tidak mahu mempromosikan produk dengan harga tinggi yang sesuai untuk keluarga kepada 20 pelajar kolej yang mempunyai pekerjaan sambilan.

Analisis bisnes

Tentukan ke mana wang hasil penjualan produk dan perkhidmatan anda pergi. Anda mesti menanggung perbelanjaan yang anda tanggung semasa berniaga, jadi anda memetakan bagaimana aliran tunai anda memenuhi bil anda dengan membuat analisis aliran tunai. Untuk menampung bil anda dan menjana keuntungan, anda perlu mengenakan harga yang membuat kedua-duanya dapat dikira dengan menggunakan analisis impas. Anda bukan sahaja dapat mencari harga untuk dipasarkan kepada pelanggan anda, tetapi anda juga tahu berapa banyak penjualan yang perlu anda buat setiap hari, mingguan atau bulanan untuk membayar semua bil anda.

Unjuran

Berapa banyak wang yang anda rancangkan untuk menjana atau kehilangan pada tahun pertama? Lima tahun pertama? Berapa banyak wang yang anda perlukan untuk menjalankan operasi syarikat dalam jangka masa yang sama? Bilakah anda akan pulang modal? Di bahagian rancangan kewangan ini, anda menyenaraikan unjuran sehingga anda mempunyai tanda aras bagaimana perniagaan anda maju. Namun, ingat bahawa unjuran anda tidak selalu berdasarkan angka sebenar. Contohnya, anda mungkin tahu berapa kos untuk membina produk anda atau membayar sewa atau gaji, tetapi anda tidak tahu berapa banyak wang yang akan dihasilkan oleh perniagaan anda. Adalah idea yang baik untuk menyemak unjuran anda dan rancangan kewangan anda yang lain secara berkala untuk mengambil kira sebarang perubahan yang berlaku.

Pertimbangan

Pelan kewangan bukanlah syarat untuk anda membuka perniagaan. Namun, jika anda mencari wang atau rakan kongsi untuk melabur dalam perniagaan anda, anda mungkin diminta untuk membentangkannya. Pemberi pinjaman ingin mengetahui sama ada mereka akan mendapatkan wang mereka kembali, bagaimana mereka akan dibayar kembali dan berapa lama masa yang diperlukan. Unjuran yang baik, lembaran kerja maklumat dan grafik terperinci dalam rancangan kewangan anda dapat membantu mendapatkan modal yang anda perlukan.