Trik Realiti Augmented Webcam

Augmented reality meningkatkan pengalaman pemerhati dengan persekitaran dengan meletakkan gambar yang dihasilkan komputer melalui video, seperti video langsung yang diambil oleh kamera web. Dalam dunia perniagaan, augmented reality memberi peluang kepada pengguna untuk berinteraksi dengan syarikat anda secara peribadi dari keselesaan kerusi meja mereka. Walaupun munculnya telefon pintar menjadikan peranti mudah alih sebagai kediaman realiti tambahan, kamera web tetap menyediakan jalan keluar yang baik untuk helah realiti berguna dan baru.

Asas

Augmented reality, atau AR, menggunakan gambar video - seperti gambar yang dibuat oleh kamera web - yang biasanya mengandungi lokasi, orang atau keduanya. Teknologi ini meletakkan gambar atau maklumat di atas gambar video. Data yang disimpan secara tempatan atau dalam talian, seperti di pelayan awan peribadi atau awam, memberikan maklumat tersebut. Kad AR atau gambar AR berkod yang dicetak pada media fizikal juga dapat memberikan data ini, memperlihatkan kandungan maya ketika dipegang hingga ke kamera. Kandungan sering muncul sebagai objek yang dihasilkan komputer tiga dimensi lengkap dengan kesan bunyi dan animasi.

Promosi AR

Kad perniagaan yang serasi dengan AR mempunyai kod AR yang, apabila ditunjukkan ke kamera web atau telefon kamera, memperluas kandungan kad melalui imejan dan suara. Sebagai contoh, kad animator komputer dapat menunjukkan demo reka bentuk tiga dimensi disertai dengan narasi pengalaman pemodel. Dengan kod AR yang boleh dicetak percuma, pengguna dapat menyimpan kod hingga ke webcam mereka untuk menghasilkan gambar 3D interaktif. Sebagai contoh, kempen General Electric pada tahun 2011 mencipta model kincir angin 3D - yang dapat dianimasikan oleh pengguna dengan meniupnya - dan panel solar untuk mempromosikan tenaga alternatif. Trik AR kamera web juga dapat memberi pengguna gambaran terperinci mengenai produk, seperti pengeluar kereta yang mencetak kod AR pada majalah automotif untuk memberi pengguna kamera jalan keluar maya penuh kereta.

AR dengan Utiliti

Walaupun penggunaan promosi AR pada kamera web menawarkan helah yang menggembirakan pengguna, beberapa aplikasi AR melampaui kebaruan dan kegunaan sebenar. Aplikasi AR dari syarikat seperti Zugura, Tissot dan Rayban membolehkan pengguna kamera web untuk "mencuba" penampilan tiga dimensi pakaian, jam tangan dan cermin mata hitam. Beberapa aplikasi AR menggunakan pengecaman wajah untuk mengikat wajah pengguna ke rangkaian sosialnya atau bahkan akaun membeli-belah dalam taliannya, memaparkan hologram kemas kini Twitter baru-baru ini atau membolehkan pengguna memasukkan barang ke dalam keranjang belanja maya mereka dengan serta-merta. Simulator Kotak Maya Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat membolehkan pengguna menyimpan barang mereka sehingga ke webcam mereka untuk mendapatkan anggaran kos penghantaran tanpa meninggalkan rumah.

Ciptaan

Kandungan AR webcam bergantung pada plugin animasi perisian komputer, seperti Adobe Flash Player. Pengaturcara pada dasarnya menyandikan aset model, gambar, suara dan animasi ke dalam data AR yang disimpan dari jauh atau pada kod AR yang dicetak. Kod bercetak ini menyimpan data, menandakan pengguna kandungan AR dan mengandungi penanda berbentuk sederhana yang membantu aplikasi AR mengesan putaran, sudut dan pergerakan objek maya. Oleh kerana penciptaan kandungan AR memerlukan pengetahuan terperinci mengenai pengaturcaraan, perniagaan dapat menyewa seniman grafik komputer dan pengaturcara untuk menghasilkan kandungan AR.