Memulihkan Data dari MacBook

Pemacu keras MacBook menyimpan semua data anda. Sekiranya anda mengalami kerosakan atau kegagalan pada MacBook anda, anda mungkin menemui fail yang rosak atau hilang. Anda mempunyai beberapa penyelesaian untuk memulihkan data dari MacBook anda, bergantung pada situasi yang telah berlaku. Sebilangan kaedah menggunakan perisian, sementara yang lain menghendaki anda melihat perkhidmatan pemulihan data atau menukar cakera keras anda ke peranti luaran.

Kandang

Kandang cakera keras antara muka USB atau Firewire membolehkan anda menggunakan cakera keras Mac anda pada sistem lain di dalam rumah. Pemacu keras diletakkan di dalam kandang. Kandang tersambung ke komputer lain dan anda mengakses cakera keras seolah-olah ia adalah peranti penyimpanan massal USB. Pilihan ini tidak akan berfungsi jika data yang perlu anda akses rusak atau jika data tersebut telah ditimpa oleh fail lain. Komputer tempat anda menyambungkan lampiran luaran mesti mempunyai sistem operasi yang menyokong sistem fail di mana pemacu diformat.

Program

Terdapat banyak program pemulihan data di pasaran pengguna. Program-program ini mengimbas cakera keras MacBook anda dan memulihkan fail yang baru dipadam pada sistem. Perisian pemulihan data juga membolehkan anda mengakses cakera keras yang mempunyai begitu banyak masalah sehingga tidak dapat dipasang ke desktop. Jenis program ini juga dapat memerangi kerosakan data semasa anda berusaha memulihkan fail-fail ini.

Perkhidmatan

Perkhidmatan pemulihan data profesional boleh menggunakan kaedah perkakasan dan perisian khusus untuk mengambil data dari cakera MacBook. Sekiranya cakera keras mengalami kerosakan fizikal, pasukan pemulihan data menyelesaikan masalah dan menukar bahagian yang salah dalam usaha memulihkan data sebanyak mungkin. Perkhidmatan ini juga berusaha untuk memulihkan fail dan fail yang ditimpa dari pemacu yang rosak.

Penukaran

Sekiranya cakera keras tidak rosak tetapi MacBook itu sendiri tidak dapat dihidupkan atau berfungsi dengan baik, anda boleh menggunakan penyesuai cakera keras untuk memasang pemacu di komputer lain. Penyesuai ini menukar antara muka cakera keras sisi komputer riba dari antara muka 2.5-inci lalai ke antara muka 3.5-inci yang serasi dengan komputer desktop. Setelah pemacu dipasang di PC desktop, anda boleh mengakses pemacu ini seperti yang anda lakukan pada cakera keras biasa dan memulihkan data di dalamnya. Anda memerlukan komputer desktop yang memahami sistem fail Mac, jika anda menggunakan pemacu yang diformat dengan sistem fail tersebut.