Soalan Penetapan Matlamat Berkesan

Perniagaan menggunakan penetapan matlamat untuk memberi objektif kepada pekerja untuk mencapai tugas dan tanggungjawab harian. Orang menggunakan penetapan matlamat untuk alasan yang serupa, tetapi kedua-dua orang dan perniagaan sering menghadapi masalah dalam membentuk matlamat dan objektif dengan betul. Dengan bertanya kepada diri sendiri serangkaian soalan mengenai keperluan dan niat anda, anda dapat menetapkan matlamat yang realistik dan dapat dicapai untuk diri sendiri dan perniagaan anda.

Apakah Tujuannya?

Tanyakan pada diri anda tujuan tujuan. Mereka yang berjaya mencapai matlamat memilih yang berpusat pada perkara-perkara yang memberi makna kepada kehidupan atau operasi perniagaan mereka. Tujuannya mungkin melibatkan menolong alam sekitar dengan menjalankan perniagaan yang lebih hijau atau terlibat dalam acara penggalangan dana setahun sekali. Matlamat yang memberi makna kepada kehidupan mereka yang terlibat sering memotivasi orang lain dengan lebih berkesan.

Pengalaman Lalu Apa yang Dapat Membantu Mencapai Matlamat?

Tanya diri anda dan orang lain yang terlibat mengenai pengalaman yang mungkin terbukti membantu dalam mencapai matlamat. Mungkin yang lain telah menyelaraskan pengumpulan dana yang berjaya atau telah menolong syarikat menjimatkan sejumlah besar wang dengan melaksanakan protokol baru untuk berbelanja dan cara baru bekerja dengan wang.

Apa Metrik Khusus yang Menunjukkan Pencapaian Matlamat?

Penetapan matlamat yang berkesan melibatkan mewujudkan kaedah khusus untuk mengukur kemajuan ke arah mencapai matlamat dan pencapaian akhir. Sekiranya matlamat anda hanya berfokus pada peningkatan jualan, mengukur kemajuan dan kejayaan akan menjadi sukar. Tetapi jika anda menetapkan matlamat anda ke angka tertentu, seperti menghasilkan $ 250,000 dalam penjualan, anda dapat dengan lebih mudah memantau kemajuan menuju tujuan akhir.

Apakah Jangka Masa Matlamat?

Tentukan jangka masa tertentu untuk mencapai matlamat anda. Menetapkan jangka waktu ke tarikh tertentu, seperti satu tahun atau enam bulan dari tarikh mula akan memberi anda dan orang lain yang terlibat tarikh akhir untuk mencapai pencapaian. Meninggalkan tarikh awal dan akhir yang spesifik menjadikan tindakan lebih mudah untuk menangguhkan tindakan yang dapat mendekatkan matlamat dan dapat membiarkan sikap tidak peduli membina di antara para peserta.

Apakah Faedah Mencapai Matlamat?

Menjawab soalan ini akan memberi para peserta alasan yang jelas mengapa keputusan penting bagi mereka. Contohnya, pencapaian pencapaian penjualan pada tarikh tertentu mungkin bermaksud mereka yang terlibat menerima bonus pada akhir tempoh tersebut. Acara mengumpul dana menolong orang lain. Menunjukkan kepada peserta bahawa usaha mereka membantu dan bagaimana ia memberi manfaat kepada mereka sering mendorong mereka untuk membuat kejayaan terakhir untuk mencapai kejayaan.