Perisian Pusat Media Alternatif

Perekam video digital dan media media Microsoft Media Center membolehkan pengguna merakam televisyen secara langsung semasa mereka menonton rancangan mereka. Perisian ini juga dapat digunakan untuk mengatur dan memutar musik, video, dan file media lainnya. Program ini memainkan video, tayangan slaid, dan muzik yang disimpan di cakera keras, pemacu optik, dan rangkaian. Windows Media Center membolehkan pengguna menayangkan rancangan televisyen dan filem di monitor komputer dan televisyen melalui perkhidmatan seperti Netflix. Walau bagaimanapun, Windows Media Center bergantung pada sistem operasi Windows. Beberapa alternatif percuma dan kos rendah untuk Windows Media Center tersedia di Internet.

Freevo

Freevo tersedia untuk Mac OS X, Linux, dan Windows. Perisian percuma boleh digunakan untuk menonton dan merakam televisyen, menjeda TV langsung, dan memainkan DVD dan fail audio. Anda boleh mengikuti radio Internet, membaca berita dan cuaca, dan menonton treler filem terkini. Anda juga dapat mengimport gambar dari kamera digital, bermain permainan, dan mengawal automasi rumah, seperti menyalakan dan mematikan lampu.

MediaPortal

MediaPortal adalah program Windows percuma yang membolehkan anda menonton TV langsung atau rakaman. Anda boleh menggunakan panduan TV untuk menyusun saluran, melihat perincian program, dan melihat rancangan yang akan datang. Anda juga boleh menyenaraikan program yang dirakam dan dijadualkan. MediaPortal membolehkan anda menukar saluran dengan Panduan TV Mini atau bergerak pantas melalui saluran semasa anda menonton TV. Anda boleh mengatur dan menyemak imbas semua filem, video, dan DVD anda dengan maklumat filem terperinci, seperti sampul, bios pelakon, dan poster. Perisian ini membolehkan anda mendengar muzik dari senarai main dan streaming audio anda sendiri. Anda juga dapat memeriksa berita atau kemas kini cuaca dan melihat gambar atau video anda.

MythTV

MythTV adalah perisian percuma yang tersedia untuk sistem operasi Linux dan Mac OS X. Tidak ada versi pra-binaan untuk Windows, tetapi laman MythTV menawarkan arahan untuk membina perisian yang sesuai dengan Windows. MythTV boleh digunakan untuk menonton dan merakam TV analog dan digital, termasuk HDTV. Anda boleh menjeda, melangkau, dan memundurkan rancangan TV secara langsung dengan pengesanan dan langganan komersial automatik. Perisian menjadualkan rakaman untuk mengelakkan konflik waktu, dan kawalan ibu bapa tersedia. MythTV membolehkan anda juga mendengar koleksi muzik digital anda, menonton dan mengarkibkan DVD, dan menguruskan semua fungsi ini melalui penyemak imbas.

XBMC

XBMC percuma dan tersedia untuk Mac OS X, Linux, Windows, ATV-ATV2 (Apple TV), iOS, dan XBMCbuntu (sebaran Linux Ubuntu disertakan dengan pemasangan XBMC). Pada masa ini terdapat versi ujian untuk Android. Anda boleh menggunakan XBMC untuk memainkan audio dan video dari CD dan DVD secara langsung dari cakera atau fail gambar. Perisian ini menyokong streaming video dan audio dengan pemutaran rangkaian yang membolehkan anda mengakses media anda di mana sahaja di rumah anda. XBMC akan mengimbas media anda dan membuat perpustakaan lengkap dengan penutup kotak, keterangan, dan seni peminat. Juga disediakan senarai main dan keupayaan tayangan slaid dan ramalan cuaca.