Contoh Isu dan Dilema di Tempat Kerja

Ini tidak dapat dielakkan, jika anda belum menyedarinya. Sebagai pemilik perniagaan kecil, hampir satu hari berlalu ketika masalah perniagaan tidak mengejutkan anda. Kakitangan anda, pelanggan anda, sistem komputer anda - mereka semua nampaknya bersekongkol dalam usaha untuk melihat seberapa baik anda dalam melakukan gerakan dengan pukulan. Nasib baik, anda, tetapi ini tidak bermakna anda tidak akan mendapat manfaat daripada ramalan yang tepat sehingga anda dapat memperoleh galas dan bertindak balas, bukan hanya bertindak balas, terhadap beberapa masalah dan dilema yang diprediksi oleh profesional sumber manusia berada di cakerawala pada tahun baru .

Isu: Pekerja mahukan Jadual Fleksibel dan Kerja Jauh

Tidak lama dahulu bahawa bekerja dari rumah adalah "keuntungan" yang dinikmati oleh freelancer. Seolah-olah mereka tidak mempunyai pilihan; sebagai pekerja kontrak, mereka tidak ditambatkan ke tempat kerja. Sekarang, semua petunjuk adalah bahawa banyak jenis pekerja mahukan pilihan itu. Pada tahun 2017, "jarak jauh / kerja dari rumah" adalah istilah pencarian pekerjaan keempat paling popular tahun ini. Dan pengurus pengambilan pekerja meramalkan bahawa lebih daripada satu pertiga daripada semua pekerja akan bekerja dari jarak jauh dalam 10 tahun akan datang. Sementara itu, banyak kajian mengenai contoh masalah syarikat melaporkan bahawa pekerja yang mengetahui bahawa mereka mesti bekerja dari tempat perniagaan mereka memerlukan fleksibiliti untuk mengubah waktu mula atau berhenti.

Sekiranya anda memiliki perniagaan yang bergantung pada kehadiran pekerja, mungkin ada sedikit yang dapat anda lakukan untuk menenangkan pekerja yang ingin bekerja dari jauh - melainkan jika masalah projek khas muncul. Tetapi melakukan apa yang anda boleh untuk tetap fleksibel dengan penjadualan dapat memberikan dividen yang nyata dengan menangani keperluan pekerja untuk keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih besar, yang menunjukkan kajian meningkatkan produktiviti dan kesetiaan di tempat kerja.

Dilema: Cara Mengintegrasikan Kecerdasan Buatan dan Robot di Tempat Kerja

Masa depan, seperti yang mereka katakan, ada di sini. Dan sama tahannya dengan sebilangan pekerja yang disebut Revolusi Industri keempat, hakikatnya mereka menggunakan AI dan robot di luar tempat kerja (memikirkan Siri dan Alexa). Oleh itu, tempat kerja harus membentuk perpanjangan semula jadi dari kebergantungan itu. Pemilik perniagaan kecil jelas menyukai idea automasi menghasilkan kecekapan yang lebih besar dan mengurangkan kos. Tetapi sukar untuk mengetahui tugas mana yang dapat automatik, yang membawa kepada beberapa contoh dilema organisasi yang jelas . Mereka dapat mengambil petunjuk dari industri perhotelan dan peruncitan, yang terus menghadapi sejumlah besar pekerjaan yang belum diisi dan bereksperimen menggunakan robot untuk melayani pelanggan.

Pekerja, sementara itu, mungkin menghadapi kebiasaan mempelajari kemahiran baru kerana beberapa tugas mereka automatik. Majikan dapat mengatasi masalah di tempat kerja dengan memastikan bahawa pekerja terlibat dalam proses perubahan. Syarikat Human Resources Hari ini : "Kita perlu memastikan suara pekerja didengar sepanjang proses pembelajaran ini menakutkan, dan setiap pekerja perlu menyumbang kepada menentukan laluan pembangunan mereka, tetapi tidak tanpa bimbingan dan sokongan daripada majikan mereka."

Isu: Majikan Menarik Tekanan Pekerja Dengan Kesedaran

"Mindfulness" lebih daripada sekadar kata kunci yang akan anda lihat di bahagian tolong-menolong di kedai buku. Dan ini adalah aktiviti yang tidak terhad di rumah pekerja. Ia menuju ke tempat kerja ketika majikan membuat kenyataan dengan kenyataan yang ditolak oleh Persatuan Kecemasan dan Depresi Amerika selama bertahun-tahun: Kira-kira 18 peratus orang dewasa menderita gangguan kecemasan tetapi kurang dari 40 peratus meminta pertolongan. Kegelisahan menjadi masalah syarikat, apabila mempengaruhi kehadiran, sikap dan produktiviti pekerja.

Majikan boleh memimpin Adobe, Google, Intel, Nike dan Procter & Gamble dengan melaksanakan program perhatian dan meditasi. Program seperti itu di General Mills memberikan hasil yang memberangsangkan: 83 peratus peserta mengatakan mereka meluangkan masa setiap hari untuk meningkatkan produktiviti mereka. Dengan kata lain, produktiviti menjadi tumpuan mereka. Sementara itu, 80 peratus eksekutif kanan, mengatakan bahawa program itu meningkatkan kemahiran mendengar dan membuat keputusan.

Dilema: Sama ada Menubuhkan Klinik Kesihatan di Tempat untuk Mengurangkan Kenaikan Kos Penjagaan Kesihatan

Kos rawatan kesihatan adalah salah satu contoh dilema pengurusan yang paling menjengkelkan adalah yang dihadapi oleh pemilik perniagaan kecil, tanpa tanda-tanda kecewa. Dan jika anda belum mendapat "memo itu", Institut Penyelidikan Kesihatan meramalkan kenaikan kos sebanyak 6 peratus pada tahun 2019. Kini banyak pemilik perniagaan mengambil alih masalah mereka sendiri dengan mendirikan klinik di tempat untuk mengeluarkan pertolongan cemas, menetapkan beberapa ubat dan menawarkan perkhidmatan kesihatan primer, kesihatan pekerjaan, akut dan sampingan. Kelebihannya jelas: dengan menawarkan akses mudah ke rawatan kesihatan, syarikat menikmati faedah kehadiran pekerja yang lebih baik, peningkatan produktiviti dan semangat yang lebih tinggi. Dan kedua-dua majikan dan pekerja memperoleh faedah penjagaan kesihatan yang proaktif.

Namun, klinik di lokasi mungkin kurang memberi contoh dilema pengurusan daripada contoh dilema organisasi untuk pemilik perniagaan kecil dari segi bagaimana klinik tersebut harus diuruskan. Menyatakan Perikatan:“Syarikat dibahagikan secara kasar antara pengambilan pekerja klinik sendiri dan kontrak dengan penyedia tempatan untuk kakitangan. Pengecualian adalah majikan yang menggunakan vendor pihak ketiga untuk menyediakan doktor kepada kakitangan kliniknya. " Dan jangan lupa mengenai isu kos permulaan, yang cuba diuruskan oleh beberapa syarikat dengan membuka klinik sambilan dan menambah waktu ketika permintaan untuk perkhidmatan meningkat. Ini bukan dilema yang mudah untuk didamaikan, tetapi The Alliance mencadangkan agar pemilik perniagaan mengikuti petunjuk yang kuat: "Majikan mengatakan halangan ke klinik di lokasi dapat diatasi dengan fleksibilitas dan kegigihan."

Isu: Majikan Menangani Kesejahteraan Dengan Lampu dan Pedal

Kali berikutnya pekerja "berlaku" untuk meninggalkan artikel di meja anda tentang bagaimana syarikat itu menawarkan makan tengah hari dan urutan percuma, mungkin sudah waktunya untuk menjadualkan perjumpaan pekerja. Kemudian anda boleh mengumumkan bahawa anda memahami bagaimana mereka benar-benar menentukan "kesejahteraan di tempat kerja": dengan lampu semula jadi dan meja pedal.

Bukan jenaka. Satu kajian terhadap 1.600 pekerja mendapati bahawa cahaya semula jadi, dan pemandangan di luar rumah, lebih penting bagi mereka daripada kafeteria, pusat kecergasan atau pusat jagaan kanak-kanak. Tetapi mereka tidak berhenti di situ. Mereka mengatakan bahawa kemudahan ini meningkatkan kesejahteraan keseluruhan mereka, kepuasan kerja dan prestasi kerja juga. Kajian di tempat kerja yang berasingan mendapati bahawa hampir 76 peratus pekerja memandang cahaya semula jadi penting.

Meningkatkan kesejahteraan pekerja mungkin merupakan salah satu masalah perniagaan paling mudah yang anda atasi pada tahun baru, terutama jika anda meletakkan meja pedal tepat di sebelah tingkap. Meja berdiri menikmati 15 minit kemasyhuran mereka, dengan hasil yang beragam. Meja pedal berfungsi untuk memberikan lebih banyak dengan menawarkan permukaan kerja rata di atas dan basikal pegun di bawah, menyelesaikan dilema lama yang sering diluahkan oleh kebanyakan orang tentang mencari masa untuk bersenam. Selain itu, semua orang tahu bahawa senaman membebaskan endorfin, bahan kimia otak yang baik dan juga mengurangkan tekanan. Pemilik perniagaan kecil yang kreatif dapat bereksperimen dengan konsep dengan menjalankan peraduan pekerja dan memberikan meja pedal percubaan kepada pemenang. Tetapi buat dia bekerja sedikit demi perhatian yang pasti dia dapat dari rakan sekerja dengan membuat peta dan membagikan kemajuan dan hasilnya.

Dilema: Mencari Perisian Merekrut yang Tepat untuk Perniagaan Kecil Anda

Setiap pemilik perniagaan kecil memahami bahawa pengambilan pekerja adalah membuang masa, meluangkan masa untuk menjalankan perniagaan. Anda tahu bahawa ia memerlukan masa dan perhatian yang tidak berbelah bagi, tetapi sistem perekrutan anda sekarang meninggalkan sesuatu yang diinginkan. Dan anda tidak memerlukan Kotak Alat untuk mengingatkan anda: "Syarikat tidak lagi mampu menggunakan strategi ketinggalan zaman untuk menemukan, terlibat dan memupuk bakat teratas."

Penyelesaian untuk dilema pengurusan ini sebenarnya boleh menjadi kaedah yang menyenangkan: merekrut perisian yang diperiksa oleh Business News Daily. Objektifnya mungkin terdengar biasa: "Kami mencari penyelesaian yang berpatutan dan mudah digunakan dan dilengkapi dengan ciri utama seperti kemampuan untuk menyiarkan iklan pekerjaan, menerima permohonan, menguruskan calon dan terus mengikuti proses pengambilan pekerja." Sekiranya kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, tunggu sehingga anda melihat hasilnya: 52 "calon", hanya menunggu pemeriksaan akhir, seperti yang anda miliki. Apakah bahagian yang terbaik? Setelah membuat keputusan, anda boleh mengambil alat dari Kotak Alat dan "menghabiskan lebih banyak masa untuk aktiviti membina hubungan penting dengan calon."