Mengapa Slot Memori Dikunci di BIOS?

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan prestasi komputer, seperti memasang memori akses rawak (RAM), RAM lebih cepat, atau pemproses yang lebih pantas. Untuk mencapai prestasi terbaik, semua komponen mesti bersesuaian antara satu sama lain, dan juga BIOS. Sekiranya, semasa menaik taraf komputer, anda mendapati bahawa tetapan untuk slot memori terkunci dan tidak dapat diubah, ini mungkin disebabkan oleh salah satu dari beberapa sebab, bergantung pada perkakasan komputer.

Tetapan Komputer Nama-Jenama

Sebilangan besar vendor komputer besar menghabiskan banyak masa untuk menguji mesin mereka dalam pelbagai tetapan prestasi. Untuk memastikan bahawa komputer yang mereka jual kepada pengguna akhir berfungsi dengan cara yang sama, mereka mungkin mengunci tetapan BIOS. Ini mengelakkan gangguan pada perkakasan diperkenalkan oleh tetapan pengguna dan melindungi perkakasan itu sendiri dari kerosakan. Sebagai contoh, dengan mengubah voltan input operasi pemproses, adalah mungkin untuk menghancurkan unit dengan memanaskannya.

Tetapan Lalai

Sekiranya komputer jenama anda mempunyai BIOS yang boleh disesuaikan, atau jika anda menggunakan komputer yang anda atau orang lain bina dari komponen runcit, ada kemungkinan anda hanya perlu mencari lokasi yang betul untuk membuka kunci tetapan tersuai. Dengan beberapa versi BIOS, semudah mengubah pengaturan pemproses atau memori dari "Auto" menjadi "Manual" atau "Custom." Selepas itu, semua tetapan yang dapat disesuaikan akan muncul. Dalam versi BIOS yang lain, anda mungkin perlu melihat semua menu untuk mencari tetapan atau profil yang betul untuk membuka kunci tetapan memori.

Tetapan Memori

Apabila anda mempunyai akses ke tetapan khusus, tetapi masih tidak dapat mengatur memori dengan betul, mungkin ada masalah keserasian. Sebagai contoh, jika kelajuan bas memori maksimum adalah 667MHz, dan hanya akan berjalan pada 533MHz, kemungkinan pengaturan memori terkunci kerana bas motherboard anda tidak melebihi 533MHz. Dalam contoh lain, jika anda menambahkan RAM 667MHz, dan RAM saat ini adalah 533MHz, tetapannya secara automatik akan diset agar sesuai dengan memori berkelajuan rendah, kerana semuanya mesti beroperasi pada kelajuan yang sama.

Tetapan Pemproses

Tetapan memori juga mungkin dipengaruhi oleh tetapan pemproses. Contohnya, jika anda cuba menambahkan RAM 667MHz ke sistem anda dan bas sisi depan prosesor ditetapkan pada 533MHz, beberapa versi BIOS hanya akan membenarkan memori berjalan pada 533MHz untuk menandingi kelajuan pemproses untuk prestasi terbaik, walaupun memori mampu dengan kelajuan yang lebih pantas.

Tetapan Overclock

Akhirnya, jika anda cuba menjalankan memori atau pemproses pada kelajuan lebih cepat daripada biasa, yang disebut overclocking, mungkin merosakkan komponen dan, oleh itu, BIOS mungkin mengunci tetapan pada parameter normal. Dengan BIOS yang menyokong overclocking, anda hanya perlu mencari tetapan yang membolehkan perkara seperti kelajuan memori, kelajuan prosesor dan voltan dibuka dan disesuaikan.