Cara Menyalin Video Dari Satu Pemacu Keras Luaran ke Yang Lain

Menyalin video dari satu cakera keras luaran ke cakera keras yang lain hanyalah drag and drop. Pemacu keras luaran berfungsi sebagai peranti penyimpanan dan tidak benar-benar melakukan tugas yang berkaitan dengan data tanpa menerima perintah untuk melakukannya dari peranti lain. Mereka tidak dapat berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain untuk memindahkan fail video, tetapi anda dapat menggunakan komputer untuk memindahkan fail antara pemacu.

Sambungkan Kedua-dua Pemacu Keras ke Komputer yang Sama

Pasangkan setiap pemacu ke port USB, FireWire, eSata atau Thunderbolt sendiri pada komputer yang sama. Sekiranya tidak ada port yang cukup dari jenis atau jenis yang diperlukan, anda boleh menambahkan hub port dari standard sambungan yang diberikan untuk menyediakan jumlah port yang mencukupi. Beberapa cakera keras mungkin menggunakan lebih daripada satu port.

Sistem Fail

Komputer yang anda sambungkan cakera keras perlu membaca sistem fail yang terdapat pada kedua-dua pemacu tersebut. Sebagai contoh, komputer Windows tidak akan dapat memindahkan video dari satu cakera keras yang diformat dalam NTFS ke komputer lain yang diformat dalam Mac OS X's HFS + tanpa perisian tambahan.

Penjelajah Windows Bersebelahan

Windows harus mengenali kedua-dua cakera keras di Explorer setelah mereka disambungkan ke komputer. Pertama, buka tetingkap di Explorer dan cari fail video yang ingin anda salin pada cakera keras luaran sumber. Seterusnya, tanpa menutup tetingkap Explorer pertama, buka tetingkap baru dan cari folder tujuan pada cakera keras luaran yang menerima. Kedua-dua pemacu harus muncul di bahagian "Peranti dengan Penyimpanan yang Boleh Dihapus" pada skrin "Komputer" lalai dalam Penjelajah. Anda boleh mengatur tingkap bersebelahan di layar untuk kemudahan penggunaan.

Salin dan Tampal Video

Sorot video yang ingin anda pindahkan pada cakera keras luaran sumber dan tekan butang "Salin" pada menu jalan pintas yang terdapat di tab "Rumah" pada tetingkap sumber penjelajah. Seterusnya, tekan butang "Tampal" pada menu jalan pintas yang terdapat di "Rumah" tetingkap Penjelajah tujuan untuk memulakan pemindahan fail. Tetingkap amaran akan muncul yang mengesan proses pemindahan fail. Anda boleh menjeda atau menghentikan pemindahan pada bila-bila masa di tetingkap amaran. Tetingkap amaran akan hilang apabila pemindahan selesai.

Kaedah Rangkaian

Proses pemindahan berfungsi sama jika anda menyambungkan kedua-dua cakera keras luaran ke komputer yang berlainan di rangkaian yang sama. Pemacu keras luaran dapat dikongsi melalui HomeGroup untuk membolehkan komputer Windows lain mengaksesnya melalui rangkaian. Daripada membuka cakera keras melalui bahagian "Peranti dengan Penyimpanan yang boleh ditanggalkan" di Explorer, cakera keras yang disambungkan ke komputer lain dapat dijumpai dengan memilih komputer lain dari senarai "Rangkaian" di bar sisi Explorer.