Evolusi Hubungan Pengurusan Pekerja

Walaupun keanggotaan kesatuan telah berkurang ke tahap yang tidak terlihat sejak awal abad ke-20, hubungan antara pengurusan dan buruh sama sekali tidak seperti yang dilakukan 100 tahun yang lalu. Pekerja sekarang mempunyai lebih banyak input dalam menjalankan perusahaan, dan undang-undang buruh melindunginya dari eksploitasi. Walau bagaimanapun, kecenderungan untuk menghindari tenaga kerja yang disatukan sering memberi kesan negatif terhadap produktiviti.

Sejarah

Sejarah hubungan pengurusan buruh bermula pada pertengahan tahun 1860an dengan Revolusi Industri. Penghijrahan pekerja secara besar-besaran dari luar bandar ke bandar menyebabkan lebihan tenaga kerja, dan persaingan sengit antara kilang. Secara umum, ada sedikit undang-undang yang ada untuk melindungi pekerja, dan majikan lebih memfokuskan pada pemotongan biaya dan bukannya perawatan personel mereka. Syarikat sering memecat pekerja kerana mengambil bahagian dalam aktiviti kesatuan. Kesatuan nasional pertama, Ksatria Buruh, mendominasi hubungan pengurusan buruh dengan mengatur tindakan politik dan melakukan timbang tara dengan syarikat bagi pihak pekerja.

Perang Dunia II

Model tradisional hubungan pengurusan buruh muncul sejak Perang Dunia II. Amerika adalah satu-satunya negara perindustrian dengan infrastrukturnya yang utuh setelah perang. Ini menyebabkan Amerika Syarikat menguasai perdagangan global dan kemakmuran untuk industri Amerika. Permintaan yang tinggi untuk buruh memberi pekerja pengaruh yang besar untuk menawar persekitaran kerja yang lebih baik. Syarikat-syarikat dengan senang hati menerima kesatuan dan memberikan banyak tuntutan, seperti jaminan minggu kerja penuh, keselamatan kerja dan insurans kesihatan yang lebih murah. Pekerja dan pengurus mencapai gencatan senjata, tetapi syarikat jarang melibatkan pekerja dalam proses membuat keputusan.

1980-an

Negara-negara yang pulih dari Perang Dunia II, terutama Jepun, membina semula infrastruktur mereka pada tahun 1970-an dan menghasilkan barang yang lebih berkualiti dan lebih murah daripada yang dikeluarkan oleh pengeluar AS. Teknologi mengautomasikan banyak proses pembuatan. Di samping itu, pemerintah tidak lagi melindungi kesatuan dan proses perundingan bersama. Sebagai contoh, pada tahun 1981, kerajaan pusat memecat ribuan pekerja Pentadbiran Penerbangan Persekutuan yang mogok. Oleh itu, banyak persatuan dibubarkan pada tahun 1980-an, kerana syarikat tidak lagi harus memenuhi tuntutan mereka.

Trend

Pada tahun 2011, kebanyakan syarikat mempunyai hubungan pengurusan buruh lawan. Walau bagaimanapun, model ini kemungkinan akan menyebabkan kegagalan pada abad ke-21. Sebaliknya, buruh dan pengurusan perlu bekerjasama. Beberapa syarikat telah menjalin hubungan bersama dengan pekerja dan pengurusan dengan kejayaan besar. Sebagai contoh, kilang minyak makanan Hunt Wesson di Memphis, Tennessee, mempunyai pekerja membentuk pasukan dan mencadangkan standard prestasi mereka sendiri. Hunt Wesson juga telah membahagikan tugas penyelia tradisional dan memberikannya kepada anggota pasukan, yang memutar tugas ini setiap jam. Setelah membuat perubahan ini, Wesson menyaksikan peningkatan 58 peratus dalam jumlah kes minyak yang dihasilkan bagi setiap pekerja, penurunan ketidakhadiran sebanyak 62.5 persen dan pengurangan sisa bahan sebanyak 10 peratus, menurut Restructuring Associates.