Bagaimana Melakukan Slogan untuk Syarikat Mekanik

Slogan hampir selalu menarik perhatian pengguna terhadap ciri tertentu syarikat. Mereka sering merupakan kaedah mengingat yang paling berkesan, jadi sangat penting untuk tidak hanya pandai tetapi jujur ​​dalam kata-kata yang anda pilih. Membuat slogan untuk syarikat mekanik memerlukan salinan yang tidak dapat dilupakan yang mengingatkan pelanggan mengapa mereka ingin menggunakan kedai itu untuk pembaikan kereta mereka.

1

Lakukan penyelidikan mengenai syarikat dan pesaingnya. Kenal pasti apa yang membezakan syarikat mekanik ini dari yang lain, dan kemudian catatkan setiap faedah menjalankan perniagaan dengan syarikat ini. Adakah ia memberikan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik daripada pesaing? Adakah ia menawarkan harga yang lebih berpatutan untuk alat ganti atau buruh? Adakah kualiti tenaga kerja lebih baik daripada kedai lain? Adakah pakar dalam kenderaan domestik atau asing? Adakah kedai pertama di bandar ini? Mungkin syarikat mekanik tertentu ini menyediakan perkhidmatan seperti pekerja rawak, mengambil kereta dari pemiliknya untuk dibaiki tanpa gangguan. Apa sahaja yang menjadikan syarikat itu berbeza menjadikannya tidak dapat dilupakan - kelebihan semula jadi untuk memanfaatkan slogan.

2

Timbang kemungkinan kesan dan kelebihan ini kepada khalayak yang dimaksudkan untuk membantu mengenal pasti cadangan penjualan unik syarikat, atau USP. Mana-mana faedah yang ditawarkan syarikat dengan cara yang paling kuat dan tersendiri adalah USPnya. USP mesti membuat syarikat menonjol dari persaingan agar berkesan. Sekiranya, misalnya, syarikat mekanik lain menawarkan harga dan kualiti yang sama untuk kedua-dua bahagian dan tenaga kerja, mungkin penjagaan pelanggan anda yang membezakan anda daripada yang lain.

3

Buat senarai perkataan dan frasa yang paling sesuai menggambarkan USP yang telah anda tinggalkan untuk syarikat itu. Sekiranya anda mahu slogan tersebut menekankan sejarah syarikat dalam penjagaan pelanggan, senarai anda mungkin menggunakan kata-kata seperti komitmen, sopan, individu, bebas usaha, keistimewaan, tidak dapat ditandingi, perhatian peribadi, kepuasan dijamin dan pelanggan menjadi yang pertama. Sekiranya, di sisi lain, anda mahukan slogan untuk memperkuat USP bahawa harga anda tidak dapat dikalahkan, senarai anda mungkin kelihatan seperti ini: berpatutan, tidak dapat dikalahkan, penjimatan, harga sederhana, lebih jimat, menjimatkan kos dan awal- potongan burung.

4

Konsep idea anda untuk slogan berdasarkan senarai perkataan dan frasa. Cuba huraikan setiap perkataan, gunakan satu idea sebagai batu loncatan untuk yang berikutnya. Semasa anda menjalankan slogan, anda mungkin akan mula melihat bahawa konsep tertentu memberikan lebih banyak jalan dan idea yang lebih lengkap, sementara yang lain kurang tepat sasaran dan membawa jalan buntu. Akhirnya, anda akan mendapat senarai lain, tetapi senarai ini akan terdiri daripada slogan yang berpotensi.

5

Ringkas senarai slogan sehingga tinggal satu sahaja. Salah satu kaedah termudah dan terkadang paling berkesan adalah dengan meminta pendapat orang lain. Perhatikan tiga pilihan utama setiap orang, dan kemudian hitung undi, buat senarai dari yang paling popular hingga yang paling tidak popular. Mereka yang mempunyai undi sedikit hingga tidak dapat dihapuskan. Mengolok-olok slogan untuk setiap saluran pemasaran juga dapat membantu. Satu slogan mungkin hanya kelihatan bagus pada kad nama, sehingga dapat dipotong dari senarai.