Bagaimana Penjualan Produk Mempengaruhi Perniagaan

Pemilik perniagaan kecil dapat mengalami beberapa perkara ketika produk mereka mula dijual. Terutama, mereka mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana prestasi produk mereka dalam jangka masa panjang. Anda juga dapat menentukan gaya, wangian, ciri, dan ukuran mana yang paling laris, yang memberitahu di mana anda seharusnya memperuntukkan sebahagian besar sumber kewangan anda. Terdapat juga beberapa faedah lain yang boleh anda peroleh dengan menjual produk anda.

Keuntungan Meningkat

Penjualan produk pasti menghasilkan keuntungan yang lebih besar. Anda perlu meningkatkan jumlah jualan bulanan anda, misalnya, untuk memperoleh keuntungan yang lebih besar. Margin keuntungan adalah barometer terpenting bagi kesihatan syarikat, menurut "Bloomberg Businessweek" dalam talian. Cara terbaik untuk mencapai margin keuntungan yang tinggi adalah dengan memastikan anda cukup mengecas produk anda. Lakukan beberapa tinjauan penyelidikan pasaran untuk menentukan pelanggan yang sanggup membayar untuk produk anda. Harga produk anda ke hujung tengah atau atas julat tersebut. Jualan berkemungkinan akan jatuh sekiranya harga produk anda terlalu tinggi. Tawarkan hanya produk berkualiti tinggi dan laksanakan amalan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik, yang kedua-duanya sangat penting untuk mendorong penjualan dan keuntungan.

Kesedaran Jenama yang Lebih Besar

Anda mungkin akan mengalami kesedaran jenama yang lebih besar apabila anda menjual lebih banyak produk. Kesedaran jenama adalah peratusan orang yang mengetahui tentang jenama atau produk anda. Kesedaran jenama biasanya meningkat sepanjang anda tinggal dalam perniagaan. Jenis kesedaran jenama yang paling penting adalah kesedaran jenama terbaik. Ini adalah ketika orang memikirkan jenama anda terlebih dahulu ketika mereka sudah bersedia untuk membuat keputusan pembelian, menurut pakar pemasaran Dave Dolak.

Perniagaan Ulangan

Orang yang sangat berpuas hati dengan produk anda cenderung membuat pembelian tambahan pada masa akan datang. Oleh itu, beri tahu pelanggan apabila anda mempunyai produk baru untuk menunjukkannya. Ganjaran kepada mereka dengan kupon jika mereka membeli dari anda secara berkala. Salah satu cara untuk memanfaatkan perniagaan berulang adalah dengan membuat program kad kesetiaan atau kekerapan. Jemput pelanggan untuk mengisi aplikasi untuk menyertai program kesetiaan. Minta mereka membekalkan e-mel dan alamat jalan kepada anda. Dengan cara itu anda boleh menyimpan keduanya dalam pangkalan data komputer, menghantar atau menghantar e-mel kepada mereka secara berkala dengan pelbagai tawaran. Tandatangan atau cap kad pelanggan semasa mereka membuat pembelian. Menawarkan ganjaran yang lebih besar, seperti diskaun atau percuma, semakin banyak perbelanjaan pelanggan anda.

Iklan dari mulut ke mulut

Orang yang membeli produk anda cenderung memberitahu orang lain mengenai produk anda. Sebenarnya, pengguna di AS memberitahu rata-rata sembilan orang lain mengenai pengalaman membeli yang positif, menurut "Stores News" dalam talian. Bila-bila masa pelanggan membincangkan produk anda dengan ahli keluarga atau rakan, iklan percuma untuk anda. Itulah sebabnya penting untuk menunaikan janji anda. Dengan kata lain, memenuhi harapan pelanggan anda dengan produk yang anda jual. Menawarkan jaminan pengembalian wang sekiranya mereka, atas sebab apa pun, tidak berpuas hati dengan pembelian mereka.