Mengapa Terdapat Lubang Kecil di Bahagian Atas iPhone 4?

Model iPhone 4 mempunyai lubang kecil di bahagian atas peranti di dekat bicu fon telinga untuk menampung mikrofon khas yang merupakan sebahagian daripada sistem penghapusan bunyi yang canggih. Mikrofon adalah satu dari dua yang digunakan dalam iPhone, yang menggabungkan secara elektronik bunyi yang diterima dari kedua-duanya untuk menjadikan perbualan telefon lebih mudah difahami.

Mik Utama

IPhone mempunyai mikrofon yang terletak di bahagian bawah telefon di sebelah kiri; tugas utamanya adalah untuk mengambil suara suara anda untuk panggilan telefon. Sekiranya anda berada di persekitaran yang bising, ia juga akan mengeluarkan suara yang tidak diingini yang tidak dapat dielakkan.

Mik Menengah

Tujuan utama mikrofon sekunder, yang terletak di bahagian atas iPhone 4, adalah untuk mengeluarkan bunyi bilik. Oleh kerana ia berada di hujung telefon yang bertentangan dari mikrofon utama, di tempat yang agak terpencil dari suara anda, ia berada dalam kedudukan yang hampir ideal untuk mengumpulkan bunyi dan bunyi kebisingan yang mengelilingi anda - tetapi bukan suara anda.

Litar Membatalkan Bunyi

Litar pembatalan kebisingan iPhone berfungsi dengan mengurangkan isyarat dari mikrofon sekunder daripada yang utama. Mikrofon utama menerima bunyi ambien dan suara anda; mikrofon sekunder hanya mengeluarkan bunyi. Setelah diproses, isyarat yang dihasilkan terutama terdiri dari suara anda dan sedikit kebisingan bilik. Semasa anda membuat panggilan telefon, orang di hujung perbualan mendengar suara anda dengan jelas, kerana iPhone menghilangkan suara latar yang mengganggu.

Mod Pembesar suara

Walaupun suara anda diramalkan lebih dekat ke mikrofon bawah daripada yang teratas ketika anda menggunakan iPhone secara normal, anda menjauhkan telefon dari wajah anda semasa anda menggunakan mod fon pembesar suara. Walaupun mungkin menggoda untuk memegang telefon sehingga anda bercakap dengan mikrofon bawah, pendekatan ini tidak berfungsi dengan baik dengan iPhone, kerana ia hanya menggunakan mikrofon teratas dalam keadaan seperti ini.