Apakah Kelebihan & Kekurangan Sistem Pengurusan Prestasi?

Sistem pengurusan prestasi menetapkan kriteria untuk menilai produktiviti dan sumbangan pekerja. Ini membolehkan pemilik perniagaan membimbing prestasi agar sesuai dengan aktiviti dan keperluan organisasi mereka. Sebagai contoh, pengeluar mungkin mencapai objektif organisasi dengan meminta pekerja menghasilkan sejumlah unit tertentu setiap jam.

Objektif Organisasi

Kelebihan utama sistem pengurusan prestasi adalah membolehkan pengurus menilai dan membandingkan pekerja dengan cara yang relevan dengan matlamat organisasi secara keseluruhan. Sebagai contoh, anggap syarikat mahu pekerjanya menjadi lebih produktif. Dengan menerapkan sistem pengurusan prestasi, syarikat dapat membahagikan pekerja menjadi pemain yang cekap, berprestasi rendah dan lebih tinggi. Keanggotaan kumpulan ditentukan oleh kriteria objektif, seperti item yang dihasilkan setiap jam, menjelaskan pekerja mana yang memerlukan latihan pemulihan dan mana yang harus menerima bonus.

Kriteria Objektif

Membentuk sistem penilaian objektif dapat menghilangkan subjektiviti dan bias dari proses penilaian. Favoritisme dan nepotisme cenderung berkembang jika pengurus mesti menilai prestasi secara objektif, seperti item yang dihasilkan. Juga, sistem pengurusan prestasi objektif membantu pekerja memahami apa yang diharapkan daripada mereka. Daripada berusaha menguraikan arahan yang tidak jelas, pekerja dapat membandingkan persembahan mereka dengan standard yang ditentukan dengan jelas.

Kriteria yang rosak

Sekiranya syarikat memilih kriteria yang salah untuk menilai pekerjanya, ia dapat menjadikan sistem pengurusan prestasi tidak bernilai atau bahkan membahayakan strategi organisasi. Kriteria yang tidak mengukur produktiviti sebenar secara tepat - misalnya, jika sistem menjadualkan item yang dihasilkan tanpa menilai kualitinya - dapat mensabotaj strategi keseluruhan syarikat. Dan kriteria yang membolehkan pekerja mempermainkan sistem ini membolehkan pekerja yang tidak beretika memanfaatkan organisasi.

Semangat Rendah

Moral pekerja boleh menderita di bawah sistem pengurusan prestasi, terutamanya jika pekerja yang tidak beretika menuntut sebahagian besar penghargaan. Walaupun sistem ini sebahagian besarnya adil, persaingan dalaman dan tekanan memenuhi standard yang ketat dapat membebani pekerja. Sekiranya perniagaan mempunyai sejumlah peluang promosi dan bilangan pekerja tertentu yang memerlukan tindakan pembetulan berdasarkan sistem penilaian syarikat, pekerja mungkin mula lebih fokus pada tempat mereka berada dalam hierarki itu daripada tugas yang berkaitan dengan pekerjaan mereka.

Tidak menggalakkan Kreativiti

Masalah lain ialah sistem pengurusan prestasi mungkin menghalang pemikiran bebas. Sekiranya pekerja bertekad untuk mencapai jumlah pengeluaran, misalnya, mereka mungkin tidak mendekati masalah secara kreatif atau mengambil risiko penyelesaian baru. Gagal mempertimbangkan inisiatif pekerja yang memihak kepada bilangan mentah mungkin bermaksud perniagaan yang dijalankan dengan lebih tidak cekap kerana pekerja anda memfokuskan pada apa yang anda ukur dan bukannya apa yang anda perlukan.