Cara Memahami Kontrak Undang-undang

Terlepas dari perniagaan yang anda jalani, bahkan kesepakatan paling mudah sering memerlukan anda membuat kontrak yang sah. Mana-mana kontrak yang anda gunakan mesti memenuhi piawaian undang-undang tertentu, dan mesti mengandungi maklumat yang diperlukan, agar ia bernilai. Walaupun tidak perlu mendapatkan khidmat peguam untuk menggunakan atau membuat kontrak, anda harus selalu berjumpa dengan peguam kontrak berpengalaman jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kontrak anda atau undang-undang dan konsep yang terlibat.

Perjanjian

Kontrak adalah perjanjian yang boleh dilaksanakan secara sah antara dua atau lebih pihak. Pihak boleh terdiri dari mana-mana individu atau organisasi, dan kontrak tersebut mewakili syarat-syarat khusus perjanjian yang ingin dimeterai oleh semua pihak yang terlibat. Anda boleh menggunakan kontrak untuk tujuan yang boleh diterima secara sah dan boleh menjadi spesifik yang anda mahukan dalam memperincikan syarat anda. Walau bagaimanapun, tidak ada kontrak sehingga kedua-dua pihak secara sukarela bersetuju untuk membuat perjanjian tersebut.

Pertimbangan

Satu elemen penting dalam setiap kontrak adalah pertimbangan. Pertimbangan adalah istilah undang-undang yang digunakan untuk menggambarkan sesuatu yang bernilai yang dipersetujui oleh pihak untuk bertukar. Sebagai contoh, kontrak untuk membeli kereta selalu merangkumi syarat-syarat yang memperincikan apa yang akan diberi pertimbangan oleh setiap pihak. Pembeli bersetuju untuk membayar harga tertentu, sementara penjual bersetuju untuk memberikan kereta kepada pembeli setelah pembeli menyerahkan wang. Pertimbangan datang dalam banyak bentuk, seperti barang dan perkhidmatan, tetapi apa sahaja yang mempunyai nilai cukup.

Bentuk

Kontrak sering kelihatan serupa dan mengandungi bahasa yang serupa, walaupun tidak ada satu bentuk pun yang berlaku untuk semua situasi. Sebagai tambahan kepada pernyataan perjanjian dan perincian mengenai pertimbangan yang terlibat, kontrak biasanya mempunyai bahagian yang dikenali sebagai "mukadimah" yang menyatakan siapa yang menandatangani perjanjian dan ketika mereka melakukannya. Mengikut mukadimah, biasanya ada daftar istilah yang dipersetujui kedua belah pihak, serta klausa yang menangani kemungkinan komplikasi atau masalah lain yang dapat mempengaruhi kontrak atau penguatkuasaannya. Terdapat juga bahagian di bahagian akhir di mana pihak menandatangani.

Pertimbangan Lain

Walaupun ada yang boleh membuat kontrak, itu tidak bermakna semua kontrak adalah sah dan boleh dilaksanakan. Sebagai contoh, hanya orang dewasa yang kompeten yang boleh membuat kontrak. Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh membuat perjanjian secara kontrak dengan anak atau orang dewasa yang kurang upaya yang tidak mempunyai kemampuan undang-undang yang diperlukan. Juga, mahkamah tidak akan menguatkuasakan jenis kontrak tertentu melainkan secara bertulis, seperti kontrak untuk harta tanah, dan mereka juga tidak akan menguatkuasakan kontrak untuk aktiviti haram, seperti kontrak penjualan barang seludup atau bahan haram.