Bagaimana Mendapatkan Syarikat untuk Membantu Organisasi Amal

Organisasi bukan untung dan amal sering bergantung pada tajaan dan sumbangan untuk memastikan program mereka terus berjalan. Badan amal boleh menjadi tuan rumah penggalangan dana, melakukan aktiviti keahlian dan melancarkan kempen publisiti untuk meningkatkan kesedaran mengenai tujuan mereka dan menarik sumbangan korporat. Selain hadiah wang tunai, syarikat dapat membantu organisasi amal dengan pelbagai cara lain.

Tajaan

Penajaan adalah kaedah yang saling menguntungkan untuk mendorong perniagaan menyokong organisasi amal. Anda boleh meminta bantuan untuk menaja acara atau program tertentu. Pertimbangkan untuk mengembangkan tahap tajaan yang berbeza untuk menarik bantuan syarikat dengan saiz yang berbeza. Apabila anda mendekati perniagaan mengenai penajaan, ingatlah rancangan untuk apa yang dapat anda tawarkan kepada syarikat itu sebagai ganti sokongan kewangannya. Sebagai contoh, jika syarikat memberi anda sedikit sumbangan, anda boleh mengucapkan terima kasih dengan menghantar nama, logo dan pautan di laman web anda. Syarikat yang bersedia menaja pada tahap kewangan yang lebih tinggi mungkin memerlukan plak untuk perniagaannya, sepanduk di acara anda dan artikel ciri dalam buletin anda.

Derma

Syarikat mungkin bersedia membantu organisasi amal dengan membuat sumbangan produk atau perkhidmatan dan bukannya derma tunai. Sebagai contoh, anda boleh meminta syarikat percetakan untuk mencetak bahan pemasaran secara percuma, atau kedai bekalan pejabat menyumbangkan produk kertas. Anda juga mungkin mendapati para profesional bersedia menyumbangkan masa atau perkhidmatan mereka untuk membantu organisasi amal. Sebagai contoh, seorang peguam boleh didekati untuk membaca kontrak, sementara seorang akauntan dapat dipanggil untuk melakukan audit internal atau menyiapkan penyata cukai.

Penerapan Program

Banyak perniagaan mendorong kakitangan mereka untuk memberikan kembali kepada masyarakat dalam hal sukarela masa dan bakat mereka. Anda dapat menghubungi syarikat dan meminta pekerja untuk "mengadopsi" aspek tertentu dari program yang memerlukan dana. Contohnya, jika anda bekerja untuk amal kanak-kanak, anda boleh melakukan pemanduan pakaian atau mengambil barang keperluan sekolah. Anda boleh meminta syarikat untuk menjalankan usaha bagi pihak anda, atau meletakkan wadah sumbangan di tempat perniagaannya untuk meminta sumbangan daripada pelanggan dan pelanggan syarikat.

Pengumpulan Dana Korporat

Minta syarikat untuk menganjurkan penggalangan dana bagi pihak badan amal anda. Ini boleh merangkumi lelongan senyap, makan malam berfaedah atau perjalanan keahlian. Banyak syarikat suka menyokong organisasi amal dengan cara ini kerana ia membolehkan mereka menunjukkan kewarganegaraan korporat mereka, yang boleh baik untuk reputasi perniagaan mereka.