Cara Mendapatkan Podcast Dari GarageBand Ke WordPress

Dengan GarageBand, mikrofon dan blog WordPress, anda mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk membuat podcast anda sendiri. Sekiranya anda memasang WordPress di laman web anda sendiri, banyak plugin WordPress tersedia untuk meningkatkan podcast, seperti pemain audio bawaan dan penyerahan automatik ke perkhidmatan, termasuk iTunes. Walaupun tanpa pemalam ini, yang tidak terdapat di blog WordPress.com, anda boleh menggunakan catatan blog anda untuk mengehoskan podcast dan suapan RSS WordPress anda untuk mempublikasikannya ke iTunes dan pelanggan blog biasa anda.

Rakaman Podcast

1

Buka tetingkap penyemak imbas Web baru dan log masuk ke papan pemuka blog WordPress anda. Pilih "Tambah Baru" di bawah bahagian Media pada menu kiri.

2

Catat "Saiz Fail Muat Naik Maksimum" yang dinyatakan di halaman ini. Pada masa penerbitan, ukuran fail maksimum untuk blog WordPress.com adalah 1GB. Jumlah ini mungkin lebih tinggi atau lebih rendah jika blog anda dihoskan sendiri.

3

Lancarkan GarageBand. Klik butang "Rakam" dan rakam podcast anda. Klik butang "Main" sekali lagi setelah anda selesai merakam.

4

Pilih "Simpan Lagu ke Disk" dari menu "Eksport". Pilih "MP3 Encoder" dari menu Kompresi. Pilih "High Quality" dari menu Tetapan Audio. GarageBand memaparkan anggaran ukuran fail.

5

Pilih "Kualiti Baik" dari menu Tetapan Audio jika ukuran file terlalu besar. Ini mengurangkan saiz fail menjadi kira-kira separuh dengan sedikit kehilangan kualiti pada rakaman suara biasa.

6

Klik butang "Eksport". Tetingkap navigasi Eksport ke Cakera terbuka. Hapus pilihan "Sembunyikan Ekstensi" jika dicentang Ketik nama untuk fail di kotak teks "Simpan Sebagai" dengan peluasan .mp3. Pilih folder dan klik "Simpan."

Meletakkan Podcast di WordPress

1

Klik butang "Pilih Fail" di halaman Muat Naik Media Baru blog WordPress anda. Arahkan ke fail MP3 podcast anda dan klik "Buka." Tunggu fail dimuat naik.

2

Ketikkan tajuk, kapsyen dan keterangan dalam bidang teks yang tersedia seperti yang dikehendaki. Sorot alamat Web di bidang URL Fail dan tekan "Ctrl-C" untuk menyalinnya. Klik "Simpan Semua Perubahan."

3

Klik "Posting Baru" di menu kiri Papan Pemuka WordPress. Taipkan nama podcast di medan "Judul" dan taipkan keterangan di bidang teks.

4

Klik butang "Tambah Media" di bawah medan Tajuk. Tetingkap timbul Media Tambah dibuka.

5

Klik tab "Dari URL", kemudian pilih "Audio, Video, atau Fail Lain." Letakkan kursor di bidang "URL" dan tekan "Ctrl-V" untuk menampal alamat Web fail. Taipkan nama podcast di medan "Judul". Klik "Masukkan ke dalam Pos." Klik butang "Terbitkan" apabila catatan blog anda selesai. Penonton dapat menyimpan MP3 ke komputer mereka, atau memainkannya menggunakan pemalam penyemak imbas Web.

6

Kirimkan URL suapan blog WordPress anda ke perkhidmatan podcast seperti iTunes. Arahkan tetikus anda ke "RSS" di blog anda untuk melihat alamat suapan anda di medan Status penyemak imbas Web anda. Alamat untuk suapan WordPress.com dalam format "//name.wordpress.com/feed/," dengan "nama" menjadi nama blog anda.