Menyusun Fungsi Menguruskan Aset Fizikal

Fungsi pengorganisasian pengurusan melibatkan penunjukan jabatan dan kakitangan untuk peranan fungsional tertentu dan menetapkan peranan pegawai penyelia di setiap jabatan. Aset fizikal merujuk kepada aset tetap ketara, seperti bangunan pejabat, kedai, peralatan pembuatan, komputer dan perabot pejabat. Fungsi pengorganisasian pengurusan aset fizikal sangat bergantung pada kerumitan organisasi dan bilangan dan jenis aset fizikal.

Asas

Menurut Jabatan Pengangkutan AS, pengurusan aset melibatkan penyelenggaraan, peningkatan dan operasi aset fizikal dengan cara yang menjimatkan. Dengan memanfaatkan teknologi maklumat, pengurusan aset fizikal memfasilitasi pendekatan yang teratur dan sistematik untuk membuat keputusan. Walaupun pengurusan aset fizikal tidak melibatkan reka bentuk atau pembinaan bangunan atau peralatan, ia menyokong perancangan, pemerolehan dan perkhidmatan penyelenggaraan aset.

Untuk perniagaan kecil, pengurusan aset fizikal mungkin menjadi tanggungjawab presiden atau ketua pegawai kewangan. Walau bagaimanapun, syarikat besar atau organisasi pemerintah mungkin mempunyai jabatan yang terpisah yang dikendalikan oleh pengurus dan kakitangan dari pelbagai latar belakang, seperti teknikal, perakaunan, perundangan, perolehan dan kejuruteraan.

Ciri-ciri

Sistem pengurusan aset harus berfokus pada pelanggan, didorong oleh misi, fleksibel dan mesra pengguna, menurut Jabatan Perhubungan AS. Ini harus memberi peluang kepada pemilik perniagaan kecil untuk meningkatkan dengan cekap ketika perniagaan berkembang. Sekurang-kurangnya, ia harus merangkumi cara untuk mengesan lokasi fizikal, prestasi dan nilai aset syarikat. Integrasi organisasi adalah bahagian penting dalam pengurusan aset, yang merangkumi kemampuan untuk menyampaikan maklumat masa nyata dan menyelaraskan tindakan di seluruh unit perniagaan yang berbeza. Fungsi pengorganisasian juga bermaksud responsif terhadap perubahan keadaan perniagaan, perkembangan teknologi dan pemerolehan atau penjualan aset.

Kepentingan

Pengurusan aset fizikal menyediakan data kualitatif dan kuantitatif mengenai sumber yang ada, metrik prestasi semasa dan anggaran prestasi masa depan. Sebagai contoh, perniagaan runcit yang berkembang mungkin memutuskan bahawa ia memerlukan gudang yang lebih besar untuk mengikuti permintaan yang meningkat. Seorang pemilik restoran kecil boleh memutuskan untuk melabur dalam peralatan dapur komersial untuk melayani pelanggannya yang semakin meningkat dan menyokong pengembangan rangkaian perkhidmatan katering yang dirancang.

Proses

Menurut Jabatan Perhubungan AS, langkah pertama dalam proses pengurusan aset fizikal adalah menetapkan dasar organisasi, termasuk objektif dan anggaran strategik. Ini membantu menentukan keperluan masa depan syarikat. Langkah kedua melibatkan pengumpulan dan analisis inventori dan prestasi aset semasa. Perbezaan antara di mana syarikat ingin berada dan di mana sekarang adalah jurang aset strategik syarikat, yang menunjukkan di mana syarikat perlu membuat penambahbaikan. Langkah ketiga melibatkan penilaian alternatif untuk merapatkan jurang ini. Langkah terakhir melibatkan pemantauan prestasi aset secara berterusan dan menyesuaikan semula campuran aset seperti yang diperlukan.