Cara Memiliki Mesin Cucian Syiling

Mesin cuci dengan syiling boleh menjadi pelaburan yang menguntungkan dan perniagaan komuniti yang menyeronokkan. Mesin cuci pakaian mempunyai reputasi sebagai tempat yang suram, membosankan tetapi menjadi lebih moden. Beberapa mesin cuci mempunyai bar makanan ringan, televisyen dan permainan video, menjadikannya tempat yang bagus untuk melepak sambil menyelesaikan tugas yang membosankan. Mesin cuci dengan menggunakan duit syiling juga lebih mudah dibiayai melalui bank atau penjual kerana mereka mempunyai rekod prestasi yang terbukti.

1

Cari dobi untuk membeli. Ini adalah laluan paling mudah untuk memiliki mesin cuci sendiri. Sekiranya anda dapat mencari mesin basuh yang ada dan beroperasi, anda boleh menghabiskan modal pelaburan anda untuk pengubahsuaian dan pemasaran dan bukannya pada peralatan.

2

Cari lokasi untuk mesin cuci baru. Menempatkan mesin cuci di kawasan yang dilalui dengan baik, seperti lokasi di pusat bandar berhampiran restoran dan kedai lain, adalah cara yang baik untuk menarik pelanggan dan memberi mereka sesuatu ketika mereka mencuci pakaian.

3

Hubungi komisen pengezonan tempatan anda sebelum memasang peralatan dobi baru di bangunan. Anda mungkin dikenakan kod kebakaran dan undang-undang pengezonan lain yang mengatur berapa banyak orang yang anda miliki di sebuah bangunan pada satu masa atau berapa banyak mesin yang dapat anda miliki.

4

Memohon lesen perniagaan dari kawasan tempatan anda. Sebilangan besar perniagaan memerlukan sekurang-kurangnya lesen asas untuk beroperasi. Sekiranya anda akan menjual makanan, anda memerlukan pelesenan yang lebih luas daripada jika anda hanya menyediakan mesin.

5

Reka bentuk dobi anda. Sekiranya anda tidak membeli mesin cuci yang ada, anda mesti melihat pelan lantai dan menentukan tempat meletakkan mesin basuh dan pengering. Penting agar pelanggan anda tidak saling bertubi-tubi cuba menghubungi mesin. Pastikan laluannya luas dan senang dilalui.

6

Pasang peralatan dobi baru anda. Sama ada anda membeli peralatan anda baru atau terpakai, anda harus menyewa seseorang untuk membantu anda memasangnya dengan betul, seperti juruelektrik atau juruteknik gas.

7

Sewa seseorang untuk bekerja di kaunter atau kendalikan mesin cuci sendiri, termasuk menjaga kebersihan tempat. Orang yang bekerja di mesin cuci mestilah ramah dan suka menolong, dapat mengendalikan semua mesin dan menyelesaikan masalah jika perlu. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan dobi, seperti perkhidmatan drop-off, orang ini juga akan mengendalikannya. Di samping itu, anda boleh menjual sabun dan barang dobi lain dari kaunter.

8

Tentukan waktu anda. Sebilangan besar perkhidmatan dobi dibuka sekurang-kurangnya antara jam 6 pagi hingga 10 malam untuk menampung pelbagai jenis jadual. Namun, ada yang buka 24 jam sehari. Sekiranya anda berhasrat untuk memiliki cucian tanpa pengawasan, ini sangat sesuai. Walau bagaimanapun, anda mesti membuat semuanya automatik, termasuk mempunyai mesin ganti di tempat.

9

Kosongkan mesin duit syiling. Beberapa mesin sekarang berfungsi pada sistem kad, jadi ini lebih mudah, tetapi mesin yang lebih lama dikendalikan dengan duit syiling dan perlu dikosongkan. Pastikan anda mengira duit syiling secara berasingan dari setiap jenis mesin untuk melihat mana yang paling popular. Periksa dan isi semula mesin ganti anda dengan kerap. Apabila seseorang tidak dapat membuat perubahan, mereka mungkin tidak tinggal dan mencuci pakaian mereka.