Cara Menulis Siaran Akhbar mengenai Derma Penjual

Siaran akhbar yang disediakan dan diedarkan dengan betul yang mengumumkan sumbangan peniaga memberi manfaat kepada organisasi bukan untung dan peniaga. Di luar sumber iklan percuma, siaran akhbar menyampaikan maklumat mengenai tujuan bukan untung dan komitmen peniaga untuk penglibatan masyarakat. Kedai media mungkin memilih untuk menerbitkan siaran pers secara keseluruhan atau sebahagian, tetapi beberapa bahagian disiarkan kepada umum melalui banyak tempat yang terdapat di media cetak dan di Internet. Walaupun peniaga dan organisasi bukan untung mungkin mempunyai alasan yang berbeza untuk menulis dan mengedarkan siaran akhbar, beberapa elemen standard diperlukan untuk memberikan maklumat yang mencukupi, tetapi lengkap.

1

Masukkan ayat, dalam huruf besar dan kiri-dibenarkan, "Untuk Pembebasan Segera" di bahagian atas dokumen dan masukkan tarikh tepat di bawah frasa tersebut.

2

Langkau beberapa baris dan tambahkan nama dan tajuk orang hubungan anda, nama organisasi dan maklumat hubungan, seperti nombor telefon, alamat e-mel dan alamat dan URL laman web. Sekiranya anda mahu, betulkan blok maklumat ini bertentangan dengan frasa "Untuk Pelepasan Segera".

3

Pusatkan tajuk utama siaran akhbar, yang harus ditulis dengan huruf tebal dan huruf besar. Judul utama, seperti, "Ventura Toyota Menyumbangkan Kenderaan Baru untuk Fokus Remaja," merangkum topik siaran pers.

4

Tulis perenggan deskriptif siaran akhbar anda dengan gaya sederhana, perspektif orang ketiga, yang merangkum maklumat, menarik perhatian pembaca umum dan menyampaikan rasa penting dan gembira mengenai berita tersebut.

5

Mulakan perenggan pertama dengan bandar, negeri dan tarikh diikuti dengan tanda hubung. Ikuti dengan beberapa ayat yang memberikan perincian sumbangan kenderaan, termasuk tarikh, model kenderaan dan tahun serta nilai kenderaan. Sertakan perincian acara persembahan dan maklumat mengenai peniaga. Minta peniaga memberikan pernyataan ringkas mengenai sejarah perniagaannya dan latar belakang penglibatan masyarakat.

6

Terangkan dalam perenggan seterusnya bagaimana sumbangan itu akan digunakan untuk memajukan misi organisasi anda. Tambahkan sebut harga dari kenalan peniaga dan eksekutif organisasi. Kenderaan itu mungkin dijual untuk mengumpulkan dana atau dapat digunakan untuk pengangkutan di salah satu program anda. Sertakan maklumat khusus mengenai pekerjaan organisasi anda, seperti mentor pemuda berisiko atau menyediakan program seni dan budaya, dan kesan pekerjaan itu dalam masyarakat.

7

Tambahkan perenggan ketiga dan terakhir, yang biasanya merupakan bahagian "Tentang". Perenggan ini menerangkan secara ringkas sejarah, misi dan aktiviti organisasi anda. Gunakan pernyataan standard yang disertakan dalam brosur atau literatur organisasi lain, jika boleh.

8

Akhiri perenggan terakhir dengan kalimat yang dimulai, "Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi ..." dan berikan maklumat hubungan, termasuk nombor telefon dan alamat e-mel.

9

Masukkan simbol "###" setelah perenggan terakhir. Simbol-simbol tersebut menunjukkan akhir siaran akhbar dan memberi isyarat kepada pembaca bahawa tidak ada maklumat yang tersisa dalam dokumen tersebut.

10

Baca semula siaran akhbar anda dan pastikan tidak ada perkataan yang salah eja atau kesalahan tatabahasa. Periksa kesimpulan dan hapus maklumat yang tidak perlu.