Bagaimana Pemberhentian Positif untuk Perniagaan?

Pemberhentian syarikat sering merangkumi kos pakej pesangon dan potensi publisiti negatif dalam masyarakat setempat. Walaupun terdapat kekurangan ini, syarikat kadang-kadang menerima risiko untuk mencapai beberapa faedah ketara yang dapat dihasilkan dari pemberhentian strategik. Perancangan dan komunikasi menyumbang kepada keberkesanan pemberhentian kerja.

Pengurangan Sisa

Salah satu motif pemberhentian kerja adalah untuk menghilangkan gaji atau kerja yang sia-sia dalam pekerjaan. Pengurus peringkat pertengahan secara tradisional telah menjadi sasaran utama pemberhentian syarikat berskala besar. Syarikat memutuskan bahawa perniagaan mempunyai terlalu banyak hierarki menegak dan pekerja melaporkan kepada terlalu banyak bos. Pengurangan pangkat pengurusan dapat membuat pengurusan lebih dekat dengan interaksi pekerja. Beberapa pemberhentian mensasarkan pekerja melakukan kerja yang hampir sama dengan pekerja di jabatan lain. Menghapus pekerja yang berlebihan atau gaji yang tidak produktif dapat menjimatkan banyak wang.

Permintaan yang Sesuai

Permintaan yang sesuai adalah alasan yang diberikan Caterpillar untuk memberhentikan 11 persen pekerja Decatur, Illinois, menurut artikel "International Business Times" April 2013. Untuk industri kitaran, pemberhentian secara berkala diperlukan untuk menyesuaikan kos dan pengeluaran agar sesuai dengan penurunan permintaan pelanggan. Syarikat kecil terutamanya tidak mampu mempunyai pekerja yang bekerja untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan yang hanya merosot dalam inventori atau mesti didiskaunkan untuk dijual.

Peningkatan Margin

Dari perspektif jangka panjang, pemberhentian yang dirancang dengan baik dapat membantu syarikat mengatur dirinya sendiri untuk margin keuntungan yang dioptimumkan. Beberapa unit perniagaan atau pekerja dalam syarikat mungkin menyelesaikan pekerjaan yang tidak banyak mempengaruhi keuntungan perniagaan. Dengan menghilangkan jabatan dan pekerja ini, syarikat dapat menggunakan wang dari gaji mereka untuk meningkatkan pelaburan di kawasan yang memberikan pulangan yang paling besar. Anda boleh menambah lokasi perniagaan baru atau melabur lebih banyak dalam usaha pemasaran untuk menarik pelanggan baru.

Kehilangan Pelakon Buruk

Perhatian adalah penting ketika mempertimbangkan pekerja mana yang akan diberhentikan. Laman web undang-undang Nolo menunjukkan bahawa menyasarkan pekerja individu boleh menyebabkan tuduhan diskriminasi jika anda memilih pekerja tertua atau anggota kelas terlindung yang lain. Memecat orang dalam kedudukan yang kurang berprestasi boleh memberi manfaat kepada seluruh syarikat. Menghilangkan jabatan atau kumpulan kerja yang berprestasi rendah membantu mendapatkan faedah maksimum dari pengurangan gaji. Anda bukan sahaja mengurangkan gaji, tetapi juga membuang pemain berprestasi rendah yang sebenarnya boleh menurunkan pengeluaran mereka di sekitar mereka.