Cara Mengira Denda atas Cukai Negeri Lewat

Sekiranya anda berhutang cukai negara, anda perlu membayar cukai ini pada tarikh akhir pengajuan di negeri anda. Jika tidak, anda akan dikenakan denda dan faedah yang dinilai atas jumlah tanggungan cukai anda. Denda cukai lewat bergantung kepada undang-undang negeri anda dan juga jumlah tanggungan cukai anda.

1

Cari jumlah tanggungan cukai pendapatan negeri anda pada borang cukai pendapatan negeri anda. Walaupun garis tertentu pada borang cukai anda berbeza-beza bergantung pada keadaan, ia harus dibaca sebagai "jumlah tanggungan cukai" anda atau ungkapan yang serupa.

2

Cari denda pembayaran lewat dalam buku panduan penyata cukai pendapatan cukai negeri anda. Penalti berbeza mengikut negeri.

3

Gandakan peratusan penalti dengan jumlah tanggungan cukai anda untuk menentukan jumlah penalti anda untuk cukai negeri yang terhutang. Anda dikenakan denda setiap bulan bahawa pembayaran cukai anda terlambat, jadi bayar lebih cepat daripada kemudian, jika mungkin. Jumlah penalti dibatasi pada peratusan maksimum, yang berbeza mengikut negeri, dari jumlah tanggungan cukai anda.